Jobopslag: FN søger generalsekretær med tække for stormagter

Hvordan ville jobbet som FN's nye generalsekretær tage sig ud på jobportalen?

FN's generalsekretær Ban Ki-moon træder snart tilbage. Vi har set på, hvad det kræver, at fylde den magtfulde post. (Foto: © Magali Girardin, Scanpix)

FN's Sikkerhedsråd har officielt udpeget den tidligere portugisiske premierminister António Guterres som afløser for sydkoreanske Ban Ki-moon.

Det ventes, at landene vil bakke op om portugiseren, men hvad er det for en magtfuld stilling, han kan se frem til?

Vi har med hjælp fra seniorforsker Louise Riis Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier set på, hvordan stillingen kunne tage sig ud, hvis den blev slået op som alle andre.

FN søger topdiplomat med gode forbindelser

Er internationale relationer lige dig? Brænder du efter at gøre en forskel for verdensfreden og den globale udvikling? Så er jobbet som ny FN-generalsekretær måske noget for dig!

Jobbet: Som FN’s 9. generalsekretær bliver du både topdiplomat, talsmand, embedsmand og øverste chef for FN-systemet. Du skal hvert år aflægge beretning til generalforsamlingen, men det er også dit ansvar at forelægge sager, der kan true verdensfreden for FN’s sikkerhedsråd.

Desuden bliver du øverste chef for FN’s mange forkortelser - eks. UNICEF (FN’s Børnefond), UNCHR (FN’s Flygtningehøjkommissariat) og WFP (FN's Fødevareprogram).

Krav: Vi forestiller os, at du allerede har solid erfaring som international statsmand. Du skal kunne sætte din egen dagsorden uden at sabotere samarbejdet mellem ’gamle’ stormagter som USA og Rusland – men også med nye ambitiøse magter som Kina og Indien.

Det er i høj grad op til dig selv, hvordan du udfylder jobbet. Vil du tale som verdens samvittighed eller hellere trække mere anonymt i trådene og lade Putin og andre tage æren?

Opgaver: Der venter store opgaver med at udbygge respekten for FN og genetablere de allerede vedtagne traktater som fundamentet for internationalt samarbejde. De tre store opgaver er menneskerettigheder, fred og sikkerhed samt bæredygtig udvikling.

Du skal holde stormagterne og medlemslandene fast på, at eksempelvis FN’s menneskerettigheder ikke kan gradbøjes – heller ikke når det gælder flygtninge. Du skal også være med til at fastholde respekten og formålet med FN’s egne fredsbevarende styrker, der risikerer at blive sendt til områder, hvor der ingen fred er at bevare.

Når det gælder udvikling, bliver det din opgave at sikre, at FN’s 2030-mål bliver den fælles standard, når det gælder om at eksempelvis reducere ulighed, stoppe sult og sikre ligestilling.

Lidt om os: Vi er en 71-årig international organisation med 193 medlemslande, der er i rivende udvikling. Vi har folk over hele kloden lige fra nødhjælpsarbejdere over landbrugskonsulenter til våbeninspektører og fredsbevarende soldater. Vores budget på 5,4 mia. dollar ville dog hænge bedre sammen, hvis alle donorlande betalte, hvad de havde lovet. Det bliver forresten endnu en opgave.

Sprog: Det er et krav, at du behersker FN’s arbejdssprog engelsk og fransk. Yderligere sprogkundskaber vil blot være en fordel - særligt russisk eller mandarin.

Mangfoldighed: Det er bedst, hvis du ikke kommer fra et af de fem lande, der er faste medlemmer af sikkerhedsrådet: USA, Rusland, Frankrig, Storbritannien og Kina. Typisk skifter posten mellem forskellige verdensdele. Da FN er en mangfoldig arbejdsplads. opfordrer vi alle uanset køn til at søge.

Arbejdssted: FN-hovedkvarteret i New York, men omfattende rejseaktivitet til alle kontinenter skal forventes.

Løn og frynsegoder: Grundlønnen er omkring 1,3 mio. kroner. Med jobbet følger en embedsbolig i New York og repræsentationskonto.

Varighed: Tiltrædelse 1.januar 2017. Tidsbegrænset ansættelse i en fem-årig periode med mulighed for forlængelse. Endnu har ingen generalsekretær dog siddet mere end to perioder. De faste medlemmer af Sikkerhedsrådet kan i praksis til enhver tid opsige dig.

Har du yderligere spørgsmål om jobbet, kan du læse mere i FN-charteret kapitel 15 eller henvende dig til vores nuværende generalsekretær, Ban Ki-moon, via e-mail: bkm@un.org.

Det med småt:

Du er med udnævnelsen selvskrevet til en position som verdensleder, men spillet mellem stormagterne og verdens politiske udvikling kan afgøre, om eftertiden vil huske dig som mere end en kransekagefigur.