- Det er hjerteskærende billeder.
Sådan beskriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) det, han i disse timer ser fra Afghanistan, hvor den militante bevægelse Taliban er ved at trænge ind i den afghanske hovedstad, Kabul.
Dermed er det afghanske styre ved at brase sammen, og magten er på vej til Taliban.
Dermed er der grund til at kigge indad hos den internationale koalition, Nato, FN og Danmark selv, mener Jeppe Kofod.
- Den her udvikling kalder på refleksion og selvransagelse hos den internationale koalition og hos os allesammen, siger udenrigsministeren på et pressemøde her til eftermiddag.
- Med det, vi ser nu, kan man roligt sige, at vi står over for nogle monumentale udfordringer. Den virkelighed, vi ser ind i, er helt anderledes end det, som analyserne forudsagde, som måske mere var en ørkenspejlning end en egentlig realitet af situationen i Afghanistan.
Hør Jeppe Kofod fortælle her:
Kofod: Der vil blive begået fejl
Tidligere i dag meddelte Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse, at udsendte medarbejdere på Danmarks ambassade i Kabul i nat blev flyttet til Kabuls lufthavn, hvor de skal arbejde videre med at arrangere evakueringen af blandt andet tolke, som har hjulpet Danmark.
Det arbejde er vanskeligt, minder Jeppe Kofod om. Og derfor vil der også ske fejl undervejs.
- Jeg kan godt sige, at med den hast, som alle lande arbejder i, vil der også blive begået fejl. Vi vil kunne tage nogle med, som vi ikke ville nå at sikkerhedstjekke så grundigt, som vi havde ønsket. Vi kigger ind i at tage folk hjem, også nogle vi ikke når at verificere ordentligt.
- Sådan er det i en helt usædvanlig situation, siger udenrigsministeren.
Evakueringen gælder blandt andre de 45 ansatte på ambassaden, som et bredt flertal i Folketinget onsdag besluttede at hente til Danmark sammen med deres ægtefæller og børn under 18.
I alt drejer det sig om cirka 200 personer.
Per Stig Møller fatter ikke amerikanerne
Tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K), som bestred posten, da Danmark tog del i invasionen i 2001, er enig med Jeppe Kofod i, at der skal kigges indad, når man ser, hvordan situationen har udviklet sig.
Men han undrer sig over USA.
- Jeg er fuldstændig enig med Jeppe Kofod i, at det her kræver, man får det drøftet igennem i Nato og i EU, og hvis man skal være i koalition med amerikanerne, så kan det ikke være sådan, at amerikanerne sådan fuldstændig suverænt afgør, om man er i krig, eller om man er stukket af.
- Altså, det her med, at Trump pludselig meddeler, at inden for 20 måneder er vi ude. Bum. Og så at Biden kommer til og siger, at vi for resten allerede er ude om nogle måneder. Og så allerede begynder at trække dem hjem. Vi er derude med dem, men de spørger os ikke. Vi bliver ikke inddraget, siger han.
Amerikanske helikoptere er i dag i fuld kamp med at evakuere amerikanske diplomater fra landets ambassade i Kabul, og ifølge The Guardians korrespondent Luke Harding er der tale om "dybt ydmygende scener for Biden-regeringen".
Per Stig Møller, der var udenrigsminister fra 2001 til 2010, afviser dog, at indsatsen i Afghanistan har været spildt, selvom det ser skidt ud.
- I første omgang er det et nederlag, men politisk set er der et håb om, at der er så store kræfter i Afghanistan, der ikke vil tilbage til tiden i halvfemserne, som Taliban bliver nødt til at lytte til og imødekomme.
De første danske soldater blev udsendt til Afghanistan i begyndelsen af 2002, og siden da har omkring 12.000 soldater og civile for Forsvaret været udsendt til skiftende missioner i Afghanistan.