Israel mistænkes for spionage under Iran-atomsnak

Israel saboterer atom-forhandlinger, hævder USA.

Politiet holder øje med Intercontinental Hotel, hvor USA's udenrigsminister John Kerry mødtes med sin kollega fra Iran forud for en ny runde forhandlinger om Irans atomprogram. (Foto: © LAURENT GILLIERON, Scanpix)

Schweiziske og østrigske myndigheder efterforsker en påstand om spionage på hoteller i Geneve, hvor seks store lande forhandler med Iran om landets atomprogram.

Det rapporterer den schweiziske kanal RTS ifølge det franske nyhedsbureau AFP, som har fået bekræftet historien hos statsanklageren.

Israel under mistanke for at spionere

Der er blevet foretaget en razzia, hvor seks computere er beslaglagt.

Politiet er gået ind i sagen på en mistanke om, "at efterretningstjenester ulovligt opererer i Schweiz".

Og netop nu peger pilen på Israel, som afviser alle anklager.

Men en sikkerhedsekspert hævder, at der er fundet hacker-software fra netop Israel installeret på hotellernes netværk, som har givet staten mulighed for at lytte med fra flere steder på hotellet.

- Det er adgang til elevatorer, til værelser, til computere på hoteller, hvor forhandlingerne er foregået. Og det vil sige, at Israelerne har formentlig været i stand til at lytte med på, hvad der foregik, forklarer DR Nyheders internationale korrespondent Steffen Gram.

Aftalefrist om tre uger

Sagen dukker op blot 20 dage før en frist for en aftale mellem Iran på den ene side og på den anden de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd og Tyskland, kaldet P5+1.

De seks store lande vil med en aftale have sikkerhed for, at Iran ikke udvikler atomvåben. Iran afviser, at landet nogensinde har haft planer om den slags.

Derfor er amerikanerne ikke overraskede over, at Israel ser ud til at spionere mod forhandlingerne. Landet er nemlig imod en aftomaftale med Iran.

Men det er hvordan, de anvender oplysningerne, der for alvor har gjort USA's præsident Barack Obama rasende.

- Man mener, at en del af de informationer, som israelerne har skaffet sig, har de brugt til at fodre de politikere i kongressen, der modarbejder Obamas Iran-politik, forklarer Steffen Gram, der følger atomforhandlingerne tæt.

DR Nyheder