40 kilometer fra Islands hovedstad, Reykjavik, har jorden åbnet sig.
Nede fra dybet flyder ekstrem varm lava og farlige gasser ud, som giver udfordringer for de lokale islændinge.
Lavaen har siden i går eftermiddags strømmet ud ved et lavtliggende område omkring vulkanen Fagradalsfjall. Med sig har lavaen en masse farlig gas, som får politiet til at opfordre både turister og lokale til at blive væk fra området.
Inden udbruddet begyndte, har der seks dage forinden været mere eller mindre konstante jordskælv i området, fortæller Rikke Pedersen, der er leder af Nordisk Vulkanologisk Center på Island. Ifølge Associated Press har der været registreret flere tusind jordskælv.
- Vi har haft en kraftig første fase med ekstremt mange gasser. Derfor er området i øjeblikket lukket, fortæller hun.
Skaber svovlsyre når det rammer vand
Gassen, der kommer ud fra dybet, indeholder ekstremt store mængder svovldioxid - også kaldet SO2. Og det kan være meget farligt, hvis mennesker indånder det, fortæller hun.
- Når du indånder SO2, så går det i forbindelse med vand i dine lunger og omdannes til svovlsyre, og det er ikke så sundt, siger Rikke Pedersen.
Det er tredje gang, at vulkanen går i udbrud i 2020'erne.
Første gang var i 2021 og så igen i 2022 – uden det skabte skader eller problemer for flytrafikken i den nærliggende lufthavn.
Denne gang er udbruddet dog mere eksplosivt, men lufthavnen er stadig åben.
Optagelser viser, at lavaen strømmer ud fra en sprække, der er cirka 900 meter lang, skriver Associated Press.
Tirsdag forlød det dog, at sprækken og udbruddet er blevet mindre. Derfor vurderer man, at det vil blive et mindre et af slagsen denne gang.
- Det har udviklet sig til at være et mindre udbrud, som er gode nyheder, siger professor i geofysik Magnús Tumi Guðmundsson ifølge Associated Press til det lokale medie RÚV.
Ifølge Rikke Pedersen tager lokalbefolkningen det roligt - og det skyldes nok, at islændingene er vant til vulkanudbrud.
- De fleste er mest bekymret for, om de når at komme ud at se det, siger hun.
Hun fortæller, at vinden i dag vil komme fra nord. Dermed bliver røgen og gasserne blæst ud over havet.
Island befinder sig på Den Midtatlantiske Ryg, hvor vulkansk aktivitet har været kraftig, siden begyndelsen af opsplitningen mellem den amerikanske og den europæiske lithosfæreplade.
De to plader bevæger sig tre til fire centimeter væk fra hinanden om året og gør dermed Atlanterhavet større.