Islamistiske oprørsledere i Afrika hylder Talibans sejr i Afghanistan: 'Vi ser nogle voldsomme bevægelser i blandt andet Somalia'

Både i Somalia og Mali har oprørsledere hyldet Talibans sejr i Afghanistan.

En somalisk soldat holder en position under en fremrykning den islamistiske, militante bevægelse al-Shabaab i Somalias hovedstad, Mogadishu. Søren Bendixen vurderer, at var det ikke for den udenlandske tilstedeværelse, så kunne situationen i Somalia godt ende som den, vi ser, i Afghanistan netop nu. (arkiv) (Foto: © FEISAL OMAR, Ritzau Scanpix)

Mens Talibans hurtige fremmarch i Afghanistan og indtog i Kabul er blevet modtaget med forfærdelse mange steder i verden, så er situationen anderledes hos de islamistiske bevægelser, der kæmper på det afrikanske kontinent.

Både i Somalia og Sahel-regionen har oprørs- og terrorledere via deres egne propagandakanaler hyldet Talibans sejr.

Og den har givet fornyet energi for bevægelser, der forsøger at bekæmpe regeringer i en række lande på det afrikanske kontinent og indføre styreformer, der minder om det, Taliban formodes at ville indføre i Afghanistan.

Det fortæller DR Nyheders korrespondent i Afrika, Søren Bendixen:

- Vi ser nogle voldsomme bevægelser i blandt andet Somalia, hvor al-Shabaab på trods af mange års kamp ikke på nogen måde er på retræte. Også i Sahel-området - det vil sige Mali, Burkina Faso og Niger - ser vi jævnligt nogle meget barbariske angreb med mange døde.

- Vi har bevægelser som Boko Haram i Nigeria og som den nyeste trussel, Mozambique, hvor en islamistisk gruppe med tilknytning til Islamisk Stat, har formået at skabe en meget deprimerende situation, hvor op mod en million mennesker er blevet fordrevet fra deres hjem, fortsætter han.

Situationen i det, der beskrives som det centrale Sahel, er over de seneste par år blevet forværret dramatisk. Lige nu er det en af verdens største humanitære kriser.

- Det er især omkring Somalia og Mali, udenlandske soldater har været engageret. I Somalia har nabolandene i mange år haft styrker, der har forsøgt at hjælpe og uddanne lokale sikkerhedsstyrker. I Sahel, især i Mali, har Frankrig i snart et årti haft op mod 5.000 soldater indsat for at jage terrorister i ørkenen, fortæller Søren Bendixen.

- Fælles for begge missioner er, at det ikke har fået ”problemet” til at forsvinde, nærmest tværtimod, og Frankrig har annonceret, at man vil næsten halvere sin styrke i løbet af i år. I Somalia har man også gerne villet trække sig ud, og det var egentlig planen, at det skulle ske i år, men nu er man lige blevet enige om at forlænge den mission, fortsætter han.