Islamisk Stats 3 højborge under pres

Iraks hær har stormet Falluja. Islamisk Stats to andre bastioner står også svagere.

Iraks regering blæste til kamp om Falluja for en uge siden. (Foto: © Thaier Al-Sudani, Scanpix)

Iraks hær siger, at dens styrker er begyndt at storme den irakiske by Falluja, som er kontrolleret af terrorgruppen Islamisk Stat (IS).

Offensiven kommer, samtidig med et stigende antal rapporter om at IS også er under voksende pres fra forskellige aktører i terrorgruppens to egentlige højborge, Raqqa i Syrien og Mosul i det nordlige Irak.

Her følger en status over situationen i de tre vigtigste byer, som Islamisk Stat kontrollerer.

1. Falluja

Shia-muslimske krigere tager en selfie udenfor Falluja. (Foto: © ALAA AL-MARJANI, Scanpix)

Falluja ligger kun 50-60 kilometer fra Iraks hovedstad Bagdad og har stor symbolsk betydning for IS. Det var den første by, som terrorgruppen indtog i Irak i januar 2014 - seks måneder inden gruppen udråbte et kalifat i Syrien og Irak.

Før IS tog kontrol med Falluja, har den været kendt som arnested for sunni-muslimsk oprør mod de shia-muslimsk dominerede regeringer, der har ledet Irak siden diktatoren Saddam Husseins fald i 2003.

Iraks hær får hjælp fra flere sider i stormen mod Falluja. Amerikanske kampfly leverer luftstøtte, men soldaterne på jorden er blevet forstærket af shia-militser, som støttes af Iran.

USA's militær anslår, at der er mellem 500 og 700 IS-krigere i Falluja, men militærkilder har tidligere peget på, at miner og vejsidebomber gør det særdeles svært at indtage byen.

50.000 civile menes at være fanget i byen, hvor de lever under desperate forhold. IS forhindrer dem i at flygte, og FN siger, at Falluja stort set er løbet tør for mad og drikkevand.

2. Mosul

Kurdiske Peshmerga-styrker rykker stadig tættere på Mosul. (Foto: © ANDREA DICENZO, Scanpix)

Mosul er Iraks næststørste by og Islamisk Stats vigtigste erobring i landet.

Byen faldt til IS i juni 2014, og måneden efter frigav terrorgruppen en video, hvor dens leder Abu Bakr al-Baghdadi tilsyneladende holder tale i Mosuls Store Moske.

Det ventes, at Iraks hær med hjælp fra USA vil gøre et forsøg på at tilbageerobre Mosul senere i år, hvis og når terrorgruppen er blevet fordrevet fra Falluja.

FN melder nu om, at tusinder af mennesker flygter fra Mosul til Syrien af frygt for den kommende offensiv.

IS' kontrol med Mosul forekommer allerede at være aftagende: I weekenden indtog kurdiske peshmerga-styrker med støtte fra den USA-ledede koalition i Irak og Syrien seks landsbyer fra IS cirka 20 kilometer øst for storbyen.

3. Raqqa

Kvindelige kurdiske krigere er med i frontlinjen mod IS ved Raqqa. (Foto: © Rodi Said, Scanpix)

Islamisk Stats egentlige hovedby, Raqqa, ligger i det nordlige Syrien og har været fuldt kontrolleret af terrorgruppen siden januar 2014.

Byen er nok det tætteste, IS er kommet på at realisere drømmen om det kalifat, som gruppen vil indføre på verdensplan.

Men i sidste uge indledte den kurdisk-arabisk alliance SDF en større offensiv mod IS nord for Raqqa. Hovedkraften i alliancen, som støttes af luftangreb fra den USA-ledede koalition, er kurdiske YPG. Formålet med offensiven skulle ikke være at indtage Raqqa, men mere at bane vejen for en storm mod byen.

Hvordan sådan en storm præcis kommer til at tage sig ud, er straks mere uklart på grund af de mange aktører, som er involveret.

Kurdiske YPG så helst, at arabiske tropper gik forrest i en offensiv mod Raqqa, men de arabiske enheder mangler den fornødne styrke. Tyrkiet, som deltager i den USA-ledede koalition, vil til gengæld meget nødigt samarbejde med kurdere.

I kulissen lurer det syriske regime og dets allierede Rusland. Sidstnævnte har dog tilkendegivet, at man er parat til at koordinere med kurdere og med USA ved en offensiv mod byen Raqqa.

Kilder: Reuters, AP, Al-Monitor, New York Times, Ritzau og Wikipedia.