Iranske forhandlinger: John Kerry aflyser hjemrejse

Den amerikanske udenrigsminister har aflyst sin planlagte tur hjem for at fortsætte atomforhandlingerne med Iran. Vigtig deadline lurer om to dage.

Forhandlinger om det iranske atompogram foregår i det såkaldte 5+1 regi. Det er med repræsentanter for USA, Iran, Storbritannien, Frankrig, Kina, Rusland og Tyskland. (Foto: © AFP / Brendan Smialowski)

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, skulle egentlig have været på vej tværs over Atlanten. Men han har valgt at aflyse sin hjemrejse for at blive ved forhandlingsbordet i Lausanne i Schweiz, hvor den såkaldte 5+1 gruppe forhandler med Iran om landets atomprogram.

Og Kerry havde en yderst interessant kollega med sig til dagens forhandlinger. Han havde taget den amerikanske energiminister, Ernest Moniz, under armen, mens den iranske atomchef, Ali Akbar Salehi, havde gjort deres forhandlingsselskab følge.

- De er begge atomfysikere – i øvrigt uddannet på det samme universitet i USA, fortæller DR's internationale korrespondent, Steffen Gram, der følger forhandlingerne i Lausanne.

- Det betyder, at de to ekspertministre vil være alibiet for, at den tekniske del af en aftale er ok. De forstår indholdet på en anden måde end de politiske forhandlere, siger han.

Aftale kan have enorme konsekvenser

Forhandlingsparterne har sat en deadline tirsdag den 31. marts, hvor en politisk rammeaftale skal være forhandlet på plads. Derefter skal der findes enighed om de tekniske detaljer, og den 30. juni er så den endelige deadline for forhandlingerne, som har kørt i ni år.

- Aftalen, som parterne forhandler om, kan i sidste ende afgøre, hvad der kommer til at ske i Mellemøsten. Bliver der flere krige? Angriber Israel Iran? Bliver der en ny magtbalance? Afslutningen på disse forhandlinger er også begyndelsen på noget nyt. Derfor er forhandlingerne meget meget vigtige, og vi er på målstregen, siger Steffen Gram.

Konkrete fremskridt

Blandt de konkrete fremskridt, som parterne har forhandlet sig frem til, er spørgsmålet om centrifuger, der bruges til berigelse af uran.

To kilder tæt på forhandlingerne fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at forhandlerne fra Iran de seneste uger er gået fra at kræve lov til at have 10.000 centrifuger til at gå med til 6.000.

- Dermed er spørgsmålet om centrifugerne reelt ved at være løst. Nu debatteres spørgsmålet om forskning – altså hvad man bruger centrifugerne til, siger han.

Men der er stadig store knaster, som parterne er dybt uenige om. Det amerikanske udenrigsministerium meddelte sent lørdag, at der trods fremskridt stadig er ”svært arbejde” forud for forhandlerne.