Hverken USA eller Frankrig har nogen ret til at ændre så meget som et komma i den atomaftale, som begge lande var med til at indgå med Iran i 2015.
Det sagde den iranske præsident, Hassan Rouhani, efter at hans franske kollega, præsident Emmanuel Macron, i går åbnede for indgå en ny aftale med det mellemøstlige land.
En tanke, som den amerikanske præsident, Donald Trump, ikke var helt afvisende over for.
- Amerikanerne siger sammen med en leder af et europæisk land, at ”de vil tage stilling til en aftale, som blev indgået mellem syv parter”, sagde den iranske præsident ifølge BBC under en tv-transmitteret tale.
- Men hvorfor? Med hvilken ret?
Vil genstarte atomprogram
Hassan Rouhani langede samtidig ud efter ”handelsmanden Donald Trump”, der længe har været stærkt kritisk over atomaftalen, og som truer med at trække USA fra den.
- Du har ingen politisk baggrund, du har ingen juridisk baggrund, og du har ingen baggrund, når det kommer til internationale traktater, sagde den iranske præsident og understregede, at Iran viste ”goodwill til resten af verden”, da de sagde ja til atomaftalen.
Med aftalen gik iranerne blandt andet med til at begrænse antallet af centrifuger, der kan bruges til berigelsen af uran for til gengæld at få løftet nogle af de internationale sanktioner, som var blevet indført med landet.
Det iranske styre har meddelt, at det vil genstarte sit atomprogram, hvis USA dropper aftalen.
- Hvis man forråder aftalen, skal man vide, at voldsomme konsekvenser venter, lød det i går fra den iranske præsident.
Den trussel gav Donald Trump dog ikke meget for.
- Hvis Iran truer os på nogen som helst måde, kommer de til at betale en pris, som lande før dem har skullet betale, sagde han i går på et pressemøde.
DET GÅR DEN NUVÆRENDE ATOMAFTALE UD PÅ
- •
Atomaftalen mellem Iran, USA og de øvrige fire stormagter i FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland blev indgået 14. juli 2015. Den trådte i kraft i januar 2016.
- •
Atomaftalen skal forhindre, at iranerne udvikler atomvåben.
- •
Med aftalen går Iran med til at begrænse antallet af centrifuger, der bruges til berigelse af uran.
- •
Med aftalen reduceres Irans lager af uran med 98 procent til kun 300 kilo i 15 år.
- •
Med aftalen forpligter Iran sig til ekstraordinær grundig overvågning, verifikation og inspektion fra Det Internationale Atomenergiagentur.
- •
Til gengæld for at Iran skruer ned for blusset på landets atomanlæg, ophæver Vesten sanktioner mod landet.
- •
Ifølge den amerikanske præsident er aftalen "den værste aftale nogensinde" og "vanvittig", og han har truet med at trække USA fra den, hvis ikke den bliver forbedret. Kilder: Reuters, BBC og Det Hvide Hus.
Rettelse: I den oprindelige version stod der, at den iranske regering "gik med til at stoppe udviklingen af atomvåben". Målet med aftalen var at undgå, at iranerne udvikler atomvåben. Men vi ved ikke, om iranerne aktivt var i gang med det, og derfor er den formulering blevet ændret.