Iran truer Storbritannien med gengældelsesaktion for tilbageholdt supertanker

Gibraltar kan tilbageholde den 330 meter lange supertanker Grace 1 i yderligere 14 dage.

Supertankeren Grace 1 er mistænkt for at være ved at fragte iransk råolie til Syrien. (Foto: © Stringer ., Scanpix)

Der er tale om "pirateri" og britisk fjendtlighed rettet mod Iran, og hvis ikke supertankeren Grace 1 bliver frigivet øjeblikkeligt, vil det være det iranske styres pligt at tilbageholde et britisk skib.

Sådan lyder det fra Mohsen Rezaei, der sidder i et råd nedsat af Irans øverste leder, ayatollah Khamenei.

- Hvis Storbritannien ikke frigiver den iranske olietanker, er det myndighedernes pligt at opbringe en britisk olietanker, skriver han på Twitter.

Flere britiske marinesoldater assisterede torsdag morgen gibraltarisk politi, da det tilbageholdt og beslaglagde det over 330 meter lange tankskib Grace 1 ved Gibraltar Strædet.

Ifølge Gibraltars førsteminister skete det på baggrund af informationer om, at tankskibet, der er mistænkt for at fragte iransk råolie, havde kurs mod Syrien, og at den endelige destination var et raffinaderi, som er underlagt EU's sanktioner mod Syrien.

Mistanke om amerikansk indblanding

Aktionen blev bekræftet af Gibraltars førsteminister, Fabian Picardo, men fik øjeblikkeligt Iran til at indkalde den britiske ambassadør i Teheran, Robert Bacaire, til samtale i landets udenrigsministerium.

Ifølge shippingsitet Lloyd’s List er Gibraltar blevet tildelt retten til at opbringe Grace 1 yderligere 14 dage, mens blandt andet ejerforhold af det store tankskib bliver udredt.

Der har lydt kritik af de britiske styrkers involvering i aktionen, og den spanske fungerende udenrigsminister, Josep Borrell, antydede torsdag, at briterne handlede på anmodning fra USA.

Borrell slog samtidig fast, at man i Spanien holder nøje øje med hele situationen, da regeringen hævder, at der kan være tale om, at Grace 1 befandt sig i spansk farvand, da det gibraltariske politi slog til torsdag morgen.

Spændingerne mellem USA og Iran er taget til, særligt siden USA's præsident i maj meddelte, at man trak sig fra atomaftalen med Iran fra 2015 og genindførte nogle af de hårdeste økonomiske sanktioner mod landet.

Donald Trump har ikke lagt skjul på, at USA målsætning er at få nedbragt Irans olieeksport til nul, og USA har øget sin militære tilstedeværelse i området omkring Iran.