Iran: Atomforhandlinger fortsætter efter deadline

Der er fortsat store uenigheder mellem parterne, hvorfor atomforhandlinger fortsætter efter den oprindelige deadline, 30. juni.

Forhandlingerne om Irans atomprogram, som der blev lavet en rammeaftale for 2. april, trækker ud. Egentlig skulle aftalen være forhandlet på plads 20. juni, men det når parterne ikke. (Foto: © GEORG HOCHMUTH, Scanpix)

Egentlig skulle de være færdige 30. juni.

Men forhandlingerne mellem Iran og stormagterne om det iranske atomprogram vil fortsætte efter deadline, siger en talsmand for den iranske delegation i Wien.

- Der er stadig meget arbejde at udføre for delegationerne, så vi vil være her (efter 30. juni, red.) for at fortsætte forhandlingerne og for at nå en god og omfattende aftale, siger talsmanden.

Dages forsinkelse

Det blev kort efter bekræftet af en amerikansk embedsmand, der deltager i forhandlingerne i den østrigske hovedstad.

- Vi har sagt, at disse forhandlinger kunne strække sig ud over 30. juni med nogle få dage, hvis vi behøver ekstra tid, konstaterer han.

De vestlige magter er opsat på, at Iran afskæres muligheden for at udvikle atomvåben og at FN får mulighed for at inspicere atomanlæg i landet.

Mulighed for aftale trods uenigheder

USA's udenrigsminister, John Kerry, har i weekenden forhandlet med den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, i Wien.

Irans delegation oplyser, at Zarif søndag ville tage tilbage til Teheran til konsultationer, men at han snarest vender tilbage til Wien.

Begge parter siger, at der fortsat er store uløste problemer, men EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, konstaterer, at det ikke er umuligt at nå en aftale.

Iran: Drop sanktionerne mod os

De deltagende stormagter ved forhandlingerne er USA, Storbritannien, Frankrig, Rusland, Kina og Tyskland.

Kerry er mødt op på krykker, efter han brækkede et ben under en cykeltur i de franske alper i slutningen af maj.

Irans betingelse for at indgå en atomaftale er, at de internationale sanktioner mod landet bliver fjernet. Sanktionerne, der har været i kraft, fordi Iran ikke tidligere har villet samarbejde om en løsning, har ramt landets økonomi hårdt.

/ritzau/AFP