Sverige i de gode gamle dage.
Det er opskriften til succes for Sverigedemokraternas formand, Jimmie Åkesson, over for kernepublikummet, når han indtager en scene.
- Sverige skal være godt igen. Og det kan det blive. For det har været godt før, lyder det.
Og i et interview med DR Nyheder peger han mod Danmark:
- Det er i selve synet på indvandring i Danmark, at man kommet meget længere i Danmark, end man er i Sverige. Man ser det også i selve den måde, man ser på integration, man må jo stille krav til folk - noget man ikke gør nok i Sverige, siger han.
Men indvandrere og efterkommere er jo også overrepræsenteret i flere kriminalitetsstatistikker i Danmark. Hvad er det for konkrete politiske tiltag, du mener, der har virket i Danmark, og som Sverige bør tage til sig?
- Selvom Danmark også har problemer, og det har man selvfølgelig, så er de ikke i nærheden af de problemer, man har her i Sverige. Og det er jo blandt andet, fordi man har indført dobbeltstraf til bandekriminelle flere steder.
Modvind på Medborgarplatsen
Jimmie Åkesson sparkede i aftes for alvor sin valgkamp i gang, og det gjorde han bogstaveligt talt på udebane på Medborgarplatsen i den progressive Stockholm-bydel Södermalm.
Ved valget i 2018 stemte mere end hver femte (22 procent) i Stockholm-valgkredsen Medborgarplatsen på det venstreorienterede Vänsterpartiet, 18 procent stemte på Socialdemokraterna - kun seks procent stemte på Jimmie Åkessons højreorienterede Sverigedemokraterna.
Derfor er Jimmie Åkesson på vælgerhøst denne lune sensommeraften i Stockholm, vurderer Hans Mouritzen, seniorforsker ved DIIS:
- Södermalm er et meget socialdemokratisk arbejderkvarter. Og han og Sverigedemokraterna konkurrerer meget med Socialdemokraterna om arbejderstemmer. Så det er en måde at gøre indhug. Nu, da det er Stockholm, er det ikke sådan traditionel arbejderisme, det er mere progressivt, men det er jo nu engang også dér, hvor folk er.
Men Åkesson stikker hånden ind i en hvepserede; Medborgarplatsen ligger klos op ad Stockholms moské, og han er ikke lige populær blandt de fremmødte, hvor der ofte bliver buet og piftet.
Forud for sit besøg i Stockholm har Sverigedemokraterna købt reklameplads på siden af en af Stockholms undergrundsbane-tog. Men partiets retspolitiske talsmand er kommet i modvind for at gøre sig morsom over, at man kan få en enkeltbillet til "repatrieringstoget, og at næste stop er Kabul."
Jimmie Åkessons helt store slagnummer er en stram indvandrerpolitik og en kritik af den bandekriminalitet, som hærger Sverige, der er godt på vej til at slå rekord i antal skuddræbte, da 42 personer per dags dato har mistet livet i skyderier. Rekorden er 47 i hele 2020.
Sverigedemokraterna vil stoppe al "asylindvandring" fra lande, som ikke udgør Sveriges nærområde, samtidig skal Sveriges udlændingelov strammes i videst muligt omfang indenfor EU-retten. I fremtiden skal antallet af personer, der ikke har ret til at være i Sverige, og som derfor forlader landet, være højere end antallet, som kommer til Sverige.
- 130 milliarder koster den fejlslagne indvandringspolitik i gennemsnit om året, derfor skal vi have en ny regering, siger Jimmie Åkesson fra scenen.
Et par hundrede er da også mødt op for at høre Åkesson og ikke mindst det svenske Schlagerband, der varmer op med klassikere. Omtrent halvt så mange er mødt op for at demonstrere:
- Ingen racister i vores i gader.
- Hele Stockholm hader racister.
- Skrid ad helvede til, racist-svin, lyder parolerne.
Mellem demonstranterne og dem, der rent faktisk gerne vil høre, hvad Åkesson har at sige, står politiet som en buffer - både i skriggule t-shirt og mere diskrete med øresnegle og fornuftige gummisko.
Et par gange kommer det til småtumult, og politiet bryder stille og roligt de politiske modstandere op.
Efter Åkessons tale forsøger en af de meget unge demonstranter at tigge sig til en cigaret fra en Sverigedemokrat med "SD" på kasketten.
- Først kalder I dem racister, og så tigger I smøger af dem. Har I da ingen skam? udbryder en forbipasserende.
Fra persona non grata til støtteparti
Sverigedemokratarnas 63 mandater har haft svært ved at finde samarbejdspartnere i den nuværende Riksdag, længe ville hverken rød eller blå blok samarbejde med dem.
Men siden valget i 2018 har oppositionspartierne Kristdemokraterne, Liberalerna og Moderaterna åbnet for, at Sverigedemokraterne kan blive et støtteparti til en eventuel højreregering.
Sverigedemokratarna er således blevet stuerene, idet de nu er en fast del af den blå blok, forklarer Hans Mourtizen:
- I gamle dage – og det jo altså bare tilbage til sidste valg – når man opgjorde meningsmålinger, så var der en blå blok og en rød blok og en gul eller sort blok, som var Sverigedemokraterna. I den forstand er det jo nyt, at Sverigedemokraterna nu regnes med i blå blok i den her valgkamp. Men om de kommer i regering, er straks mere usikkert.
Det er valg i Sverige den 11. september 2022.
Hør DR's ugentlige podcast "Stjerner og striber" om valget i Sverige, der i denne uge handler om Sverigedemokraterne og Jimmie Åkesson.