Ingen bedøvelse: Syriske patienter bliver slået bevidstløse med metalstænger

Syrien har nu været i borgerkrig i tre år, og det har ført til, at landets sundhedssystem er blevet skudt og sprængt i småstykker.

Et lille barn venter på behandling i den syriske by Aleppo. (© Scanpix)

Knap 60 procent af Syriens hospitaler fungerer ikke længere, og næsten halvdelen af landets læger er flygtet.

Det konkluderer en ny rapport fra Red Barnet, der beskriver de katastrofale konsekvenser for især børnene i det borgerkrigshærgede land.

Her får børn amputeret arme og ben på klinikker, fordi der mangler nødvendigt udstyr til behandling. Samtidig er der sjældent bedøvelse nok til alle. Derfor vælger nogle patienter frivilligt at blive slået bevidstløse med metalstænger, hedder det i rapporten.

"Chokerende nye oplysninger"

Andre ofre når slet ikke at vokse op. Nyfødte børn dør i deres kuvøser på grund af strømafbrydelser.

En tilfældig og sønderbombet vej i byen Homs. (© Scanpix)

Det er virkeligheden for dem, der overhovedet når frem til et fungerende hospital og finder en læge, for mange veje er blokeret, og der er desperat mangel på udstyr, ambulancer og læger.

- Det er chokerende nye oplysninger, vi kan fremlægge, siger Jonas Keiding Lindholm, der er vicegeneralsekretær i Red Barnet.

36 af 2.500 læger tilbage

Den humanitære katastrofe har nu også udviklet sig til en regulær sundhedskatastrofe, forklarer han:

- Sundhedssystemets sammenbrud i Syrien koster flere børn livet, end krigens handlinger gør, siger Jonas Keiding Lindholm.

I den syriske storby Aleppo, hvor der burde være 2.500 læger, er der nu kun 36 tilbage - og landets vaccinationsprogrammer er brudt sammen.

Det har medført, at sygdomme som polio, der tidligere var udryddet, nu igen findes hos op mod 80.000 børn.

I appel til verdens ledere

Verdenssamfundet har svigtet, og situationen kræver handling nu og her, lyder det fra Red Barnet.

- Verdens ledere bør, når de hører de her tal, vågne op og tage sig sammen og beskytte de yngste ofre for konflikten. Det er børnene. Deres lidelser skal ikke længere tolereres, siger Jonas Keiding Lindholm.

Ifølge Red Barnets rapport har 4,5 millioner børn i Syrien brug for humanitær assistance.

I den kommende uge er det tre år siden, krigen i Syrien begyndte.

Siden er flere end 130.000 mennesker blevet dræbt, og næsten uvirkelige otte millioner mennesker er drevet på flugt.

  • Flere millioner er drevet på flugt, og mere end 136.000 mennesker har mistet livet, siden konfliktet i Syrien brød ud for tre år siden. (Foto: © Yazan Homsy, Scanpix)
  • Byen Homs har været belejret af præsident Bashar al-Assads styrker i omkring halvandet år. (Foto: © Yazan Homsy, Scanpix)
  • De seneste uger har det syriske regimes hær kastet tøndebomber ned over byer. På en tagtop i det belejrede Homs står en fra Syriens Frie Hær med en antiluftskytskanon rettet mod himlen. (Foto: © STRINGER, Scanpix)
  • Homs har længe været belejret af det syriske regime, der ikke blot har nægtet nødhjælpsorganisationer adgang til byen, men også beskudt dem, der har forsøgt at komme ind til de sultende syrere med hjælp. (Foto: © Yazan Homsy, Scanpix)
  • Under fredsforhandlingerne mellem Syriens regering og opposition tidligere på måneden blev der indgået en aftale om våbenhvile, der skulle sikre nødhjælpsarbejdere adgang til Homs. (Foto: © Yazan Homsy, Scanpix)
  • Den tre dage lange våbenhvile blev hurtigt brudt, og nødhjælpsarbejderne måtte trække sig ud af Homs, før arbejdet kunne genoptages den 12. februar. (Foto: © Yazan Homsy, Scanpix)
  • Det lykkedes for FN at evakuere mellem 400 og 500 syrere under den korte våbenhvile i Homs tidligere i februar. (Foto: © STRINGER, Scanpix)
  • På trods af FN's nødhjælpsarbejde i Homs står store dele af byen i ruiner efter tre års krig mellem Syriens opposition og regimet, der er styret af Bashar al-Assad. (Foto: © STRINGER, Scanpix)
  • FN har kaldt krisen i Syrien for den største humanitære katastrofe, og der er ikke umiddelbart udsigter til en løsning på konflikten. (Foto: © STRINGER, Scanpix)
  • I den belejrede by Homs, der ligger på grænsen mellem Syrien og Libanon, inspicerer indbyggere skaderne på et hus. (Foto: © STRINGER, Scanpix)
  • I efteråret 2013 kom det frem, at Syriens præsident Bashar al-Assad havde anvendt nervegassen sarin mod civile. Det fik verdenssamfundet til at rette opmærksomheden mod landet i Nærøsten, og landets kemiske våben er ved at blive fragtet ud. (Foto: © Yazan Homsy, Scanpix)
  • Den syriske hær, der ligger under præsident Bashar al-Assad, har foruden nervegas og tøndebomber kastet ud fra helikoptere, anvendt grove torturmetoder mod fanger. (Foto: © Yazan Homsy, Scanpix)
  • Flere byer i Syrien er tydeligt mærket af den tre år lange konflikt, der har drevet flere millioner mennesker på flugt fra deres land, mens mere end 136.000 har mistet livet. (Foto: © Yazan Homsy, Scanpix)
1 / 13