Omkring 200 brandfolk og mindst 40 brandbiler kæmper lige nu for at kontrollere en gigantisk brand i højhuset Grenfell Tower i London.
Kasper Ninn Johansen, der er indsatsleder og brandinspektør ved Hovedstadens Beredskab, kalder branden i det 24 etagers højhus for "meget opsigtsvækkende".
- I min verden tangerer det her til det værst tænkelige scenarie i forhold til en bygningsbrand, siger han.
Som brandinspektør har han arbejdet specifikt med planer for indsatsen, hvis der skulle opstå brand i høje bygninger i hovedstaden.
- Det er en meget svær og kompleks opgave, som Londons brandvæsen står overfor, siger han og tilføjer, at det er noget, han indtil videre kun har kunnet tolke ud fra billeder og video af branden.
Ilden kan være vandret på facaden
Ifølge Kasper Ninn Johansen er der tale om en brand, som ikke burde kunne ske.
De fleste høje bygninger burde være sikrede med sprinkleranlæg og branddøre, så en brand ikke spreder sig, som den har gjort det i London, mener han.
Når branden først for fat i så mange etager, som meldinger fra London tyder på, gør det redningen af mennesker og slukningen af brand særdeles vanskelig, siger han.
En af de mulige årsager til, at branden har spredt sig så meget, kan være, at branden har spredt sig udvendigt på bygningens facade, lyder vurderingen fra indsatslederen.
- Hvis man i facadebeklædningen har anvendt materialer, der er brandbare, så kan branden sprede sig hele vejen op langs facaden. Så er der ingen brandmodstandsevne, der sikrer, at det ikke sker, siger han og fortsætter:
- Det er i hvert fald et af de områder, vi vil forsøge at følge med i for at finde ud af, hvad årsagen er til brandspredingen, siger Kasper Ninn Johansen.
Sådan kan man sikre sig
Branden er opstået om natten, og i et sådant scenarie er der stor risiko for, at sovende beboere ikke opdager branden.
Det er derfor vigtigt, at man sørger for at sikre, at den bygning, man bor i, har de påkrævede brandsikringer.
Og det er samtidig en god idé selv at have brandalarmer installeret, fortæller Kasper Ninn Johansen.
- Det er en rigtig god idé at få installeret en røgalarm, så man meget tidligt bliver vækket og finder ud af, at man skal forlade bygningen, siger han.
Fortæl, hvor du er
Hvis man bor i en stor ejendom, er det samtidig særdeles vigtigt, at man ringer til alarmcentralen, hvis man ikke kan komme ud.
- Det vigtigste for mig ved sådan en brand er at finde ud af, hvor der er personer i bygningen, siger Kasper Ninn Johansen.
Ved at fortælle præcis hvor i bygningen, man befinder sig, giver man nemlig brandfolkene en chance for at vide, hvor de skal lede efter beboere.
- Hvis man bliver vækket på grund af røg, så er det vigtigt, at man får forskanset sig ved at lukke døre - og så få alarmeret via 112 og oplyse om, at man er fanget, og hvor man er fanget, siger han.
Kan beboere i etageejendomme så sove trygt om natten?
- Det mener jeg i allerhøjeste grad, at man kan her i Danmark. Men det ændrer ikke på, at vi har nogle ekstra foranstaltninger, man som beboer kan være opmærksom på, siger Kasper Ninn Johansen fra Hovedstadens Beredskab.