Indenrigsminister bekræfter terror: Det ved vi om angrebet i Paris

To personer er kommet alvorligt til skade, og en række formodede gerningsmænd er anholdt.

Je suis Charlie - Jeg er Charlie - blev et slags mantra efter terrorangrebet. En støtte til ytringsfriheden. (Foto: © Stephane De Sakutin, Scanpix)

En eller flere gerningsmænd har angrebet og såret to personer, der arbejder i satiremagasinet Charlie Hebdos gamle redaktionslokaler i det centrale Paris.

Knivangrebet var ifølge Frankrigs indenrigsminister, Gérald Darmanin,"helt klart islamistisk terror" - netop grundet koblingen til Charlie Hebdo og terrorangrebet i 2015.

Her er, hvad vi ved om angrebet, der er grund til, at #JesuisCharlie endnu engang trender på sociale medier.

De to ofre

Politi- og ambulancefolk foran Charlie Hebdos tidligere lokaler i det centrale Paris. (Foto: © Alain Jocard, Scanpix)

Charlie Hebdos gamle lokaler huser i dag et produktionsselskab, Premieres Lignes, hvor de to ofre arbejder. Produktionsselskabet var i 2016 med til at producere dokumentaren "Three Days of Terror: The Charlie Hebdo Attacks". De har også netop udgivet en dokumentar om franske jihadister.

Charlie Hebdo kalder på Twitter angrebet på deres tidligere kontor-naboer for "afskyeligt".

De to ofre - en mand og en kvinde - blev ifølge franske medier angrebet foran kontorbygningen af gerningsmænd bevæbnet med et stikvåben af en art - formentlig en machete eller en stor kniv.

To øjenvidner - Mohamed, der arbejder i en nærliggende forretning, og David Cohen -fortæller ifølge det franske medie Franceinfo, at de så en machete på jorden, der var fuld af blod.

De to ofre var gået ned for at ryge, og deres kolleger fortæller til nyhedsbureaet AFP, at de hørte råb og skænderi på gaden i forbindelse med, at de to blev angrebet. De er begge uden for livsfare, men alvorligt tilskadekomne.

Hvor er angrebet sket?

Charlie Hebdos gamle redaktionslokaler ligger i det centrale Paris i det 11. arrondissement. En af gerningsmændene blev set flygte ned på den nærliggende metro-station Richard Lenoir, hvor han siden blev anholdt.

Politiet pågreb den anden gerningsmand 750 meter væk ved trappen til Bastilleoperaen på Bastillepladsen i det 4. arrondissement.

Charlie Hebdo er efter 2015-terrorangrebet rykket til hemmelige lokaler.

Hele området omkring Bastillepladsen og det gamle Charlie Hebdo-kontor i det 11. og 4. arrondissement har været lukket fudstændigt ned af politiet - herunder både skoler, vuggestuer, plejehjem og andre institutioner, og kriseberedskab er tilkaldt.

Genoptrykningen og retssagen

To kvinder holder skilte op, hvor der står, at "Macron (Frankrigs præsident, red.) og Charlie Hebdo kommer til at betale høj pris" under en demonstration i Istanbul i Tyrkiet mod genoptrykningen af flere Mohammed-tegninger i Charlie Hebdo den 13. september i år. (Foto: © OZAN KOSE, Scanpix)

Charlie Hebdo vakte på ny protester, da satirebladet tidligere på måneden genoptrykte Muhammed-tegninger. Det skete i forbindelse med en retssag mod 14 personer, der er anklaget for at have forbindelse til terrorangrebet mod Charlie Hedbo og en jødisk butik i Paris i januar 2015.

Efterfølgende sagde terrororganisationen al-Qaeda, at man planlagde at hævne genoptrykningen. I sit onlinemagasin One Ummah advarede al-Qaeda, at Charlie Hebdo tager fejl, hvis magasinet tror, at angrebet i 2015 var en "engangsforestilling".

Genoptrykningen har udløst nye, konkrete trusler. Også trusler, der var så konkrete og alvorlige, at politiet evakuerede Charlie Hebdos personalechef fra hendes hjem.

Stifteren af Premieres Lignes, hvorfra to ansatte i dag blev angrebet, Luc Hermann, stiller over for den franske TV-kanal BFMTV spørgsmål ved, at der ikke var bedre sikkerhed omkring det gamle redaktionslokale, eftersom retssagen som bekendt netop er begyndt.

For første gang i Frankrig vil en terrorretssag blive filmet. Det skyldes offentlighedens store interesse for sagen. De fleste af de 14 anklages for at være tilknyttet en terrorgruppe.

Der er en strafferamme på op til 20 år.

Overlevende fra attentaterne på Charlie Hebdo og et jødisk supermarked, der også blev angrebet under terroranslaget i 2015, skal vidne i sagen, der allerede nu ventes at vække et af Frankrigs mørke kapitler til live igen. Flere af vidnerne har allerede modtaget konkrete trusler.

Politiske reaktioner

Paris' socialistiske borgmester, Anne Hidalgo, indenrigsminister Gérald Darmanin og premierminister Jean Castex var hurtigt på gerningsstedet og fordømte samstemmigt angrebet.

Se mere fra Jean Castex i videoen ovenfor.

EU's præsident, Charles Michel, skriver på Twitter, at han udtrykker sin sympati med Frankrig efter angrebene.

– Alle mine tanker er hos ofrene for denne feje voldshandling. Terror har ingen plads i Europa. Jeg har fuld solidaritet med det franske folk i denne prøvelse, skriver han.

Gerningsmændene

Her et billede frigivet af nyhedsbureauet AFP, der viser politibetjente pågribe en af de formodede gerningsmænd ved trappen til Bastilleoperaen. (Foto: © LAURA CAMBAUD, Scanpix)

Der var længe tvivl om, hvorvidt der var en eller flere gerningsmænd. Politiet har anholdt to mænd med direkte forbindelse til angrebet.

Den ene født i 1987, den anden i 2002 - bare 18 år gammel.

Efterfølgende har politiet anholdt yderligere fem personer i forbindelse med ransagningen af den 18-åriges hjem.

Deres nationaliteter er endnu ikke bekræftet fra officiel side, men flere medier mener at vide, at de ikke er franske statsborgere.

De franske myndigheder efterforsker sagen som muligt terrorangreb og har derfor valgt at sigte dem efter anti-terrorparagraffen, der blandt andet giver mulighed for op imod fire dages varetægtsfængsling.

Ifølge chefen for den franske anklagemyndigheds særlige antiterrorenhed har den 18-årige erkendt angrebets terrorkarakter.

2015-angrebet

Et vægmaleri af den franske graffitikunstner Christian Guémy, bedre kendt som C215, som hyldest til de 12 ofre fra Charlie Hebdo-redaktionen under terrorangrebet i 2015. (Foto: © Stephane De Sakutin, Scanpix)

12 personer blev dræbt og 11 såret, da Saïd og Chérif Kouachi angreb satirebladet Charlie Hebdo i Paris 7. januar 2015.

De dræbte var otte ansatte på Charlie Hebdo, en livvagt, en politibetjent, en gæst og en håndværker.

Kouachi-brødrene sagde, at de var udsendt af al-Qaeda i Yemen, og at angrebet var hævn for Charlie Hedbos tegninger af profeten Muhammed. De to brødre bag angrebet blev dræbt af politiet nordøst for Paris, hvor de havde forskanset sig i et trykkeri.

I alt 20 personer blev dræbt i Frankrig af Kouachi-brødrene og deres medsammensvorne Amedy Coulibaly under fem angreb i og omkring Paris i perioden 7. til 9. januar.