Strøm har aldrig kostet mere, end det gør i Sydsverige lige nu. Det er blevet et af de helt store emner i den svenske valgkamp og får nu de blå partier til samlet at gå til valg på mere atomkraft.
En stor del af den svenske elforsyning stammer fra vandkraftværker, som typisk ligger i det nordlige del af landet. I den sydlige del af landet bliver man nødt til at købe el sydfra, fordi man igennem årene har afviklet flere reaktorer på svenske kernekraftværker. Og det har fået priserne til at stige.
Derfor vil fire svenske blå politiske partier have udbygget de svenske atomkraftværker, så svenskerne igen kan få billigere strøm.
Et af de partier, som ønsker mere kernekraft, er Moderaterna. Partiets energiordfører, Carl-Oskar Bohlin, mener, det er et problem, at man i Sverige, men også i andre lande, har valgt at nedlægge kernekraftværker.
I stedet er man nemlig afhængig af mere ustabile energikilder - blandt andet russisk gas. Og det får priserne til at stige.
- Vi vil bryde den udvikling. Sverige var frem til 2016 selvforsynende på el. Døgnet rundt. Året rundt, fordi vi havde stabil kernekraft. Vi ser, at det er ekstremt skadeligt for de svenske husholdninger, svenske foretagender, men også for miljøet og sikkerhedspolitikken, siger Carl-Oskar Bohlin.
Beslutning skal træffes nu
Mattias Bäckström Johansson, der er energiordfører for Sverigedemokraterne, er enig. Også selvom det tager tid at bygge nye reaktorer.
- Vi har en helt uacceptabel elpris i Sydsverige, fordi vi har nedlagt halvdelen af landets atomreaktorer. Opskalering af elproduktion tager tid. Derfor skal vi sørge for et afsæt til vores fremtidige elforsyning, siger han.
Tilbage i 1980 besluttede svenskerne at afvikle atomkraftværker. Det betød blandt andet lukning af Barsebäck, der ligger langs den sydlige svenske øresundskyst.
Selvom lukningen skabte glæde i Danmark, så mener Carl-Oskar Bohlin fra Moderaterna, at nye svenske atomkraftværker også vil gavne Danmark.
Billigere strøm i Danmark
- Vi kan konstatere, at da vi havde Barsebäck, så kunne Danmark importere billig, stabil, fossilfri el, når vinden ikke blæste i Danmark. Nu findes den mulighed ikke længere, og det leder også til højere elpriser i Danmark, siger energiordføreren.
Han forklarer, at de fire partier endnu ikke har besluttet, hvor der kan udbygges, men at Ringhals, der ligger syd for Göteborg, kan være en mulighed.
- Man kan konstatere, at det sydlige Sverige har et skrigende behov for ny elproduktion, siger han.
Mattias Bäckström Johansson ser det også som mest oplagt at udbygge værkerne i Ringhals eller i Forsmark, hvor infrastrukturen i forvejen er der.
Vil ikke udgøre en større sikkerhedsrisiko
Tilbage i januar blev der ellers observeret droner omkring flere svenske atomkraftværker.
Men Carl-Oskar Bohlin mener ikke, at endnu mere atomkraft kommer til at udgøre en større sikkerhedsmæssig risiko. I stedet mener han, at den nuværende situation med en så variabel elproduktion udgør en risiko.
Heller ikke den nuværende situation i Ukraine omkring værket i Zaporizjzja bekymrer ham.
- Det er ifølge krigens love forbudt at angribe kernekraftanlæg, siger han.
- Men i grunden er problemet heller ikke kernekraft. Det er derimod den russiske ageren og den agressive krig, de har startet i Ukraine.
Heller ikke i Barsebäck frygter man atomkraften.
30 procent af den svenske strøm kommer i dag fra atomkraftværker.
Socialdemokratane fra den nuværende regering kan godt se idéen ved udbredelsen, men stiller samtidig spørgsmålstegn ved blå bloks plan.
Om der er medvind i befolkningen til mere atomkraft i Sverige, må det kommende valg vise. Det bliver afholdt 11. september.