Hvad er vigtigst? Helbredet eller demokratiet?
Dét spørgsmål stiller millioner af franskmænd sig i dag, hvor der er kommunalvalg i Frankrigs knap 35.000 kommuner.
Frygten for at smitte eller blive smittet med coronavirus fylder meget mere i Frankrig end selve valgkampen.
Valgdeltagelsen risikerer at blive historisk lav, selvom regeringen har dekreteret store sikkerhedsforanstaltninger på republikkens godt 60.000 valgsteder:
- •
En sikkerhedsafstand på én meter mellem borgerne og mellem stemmeboksene.
- •
Hyppig udluftning i valglokalerne.
- •
Ingen gardiner foran stemmeboksene, hvis åbning i stedet skal vende mod en mur.
- •
Mulighed for at vaske hænder i stemmelokalet.
- •
Tilladelse til at medbringe egne kuglepenne og til at gennemføre valghandlingen med maske for mund og næse.
Det er bare nogle af elementerne i cirkulæret ”Det er ikke farligt at stemme”, som den franske regering i begyndelsen af ugen sendte til ud til landets kommuner.
Men hvordan i alverden skal man stole på, at ”det ikke er farligt at stemme”, når regeringen samtidig opfordrer alle til at holde sig hjemme, med mindre det er ”absolut nødvendigt” at gå ud?
Bliv hjemme - men gå ud og stem
Som en kvindelig fransk vælger fra Le Mans sukkede til DR Nyheder i aftes:
- Jeg går ned og stemmer i morgen, for det siger regeringen, at vi skal. Men min mand bliver hjemme, for det siger regeringen, at vi skal.
Hendes mand er ikke den eneste; ifølge de seneste dages meningsmålinger overvejer helt op til 42 procent at blive hjemme fra den største valghandling i Europa, siden coronaepidemien for alvor brød ud.
Og det er vel at mærke målinger, der er foretaget FØR premierminister Edouard Philippe i aftes meddelte, at alle landets restauranter, caféer, biografer og ”unødvendige forretninger” lukkede i nat kl. 24.00 på ubestemt tid.
- Franskmændene har ikke været bevidste nok om, hvilken rolle de selv spiller i bekæmpelsen af Covid-19 (…) Det er ikke virusset, der cirkulerer i Frankrig, det er mænd og kvinder, der får det til at cirkulere, lød det samtidig fra direktøren for Frankrigs offentlige sundhedsvæsen, Jérôme Salomon.
Franskmændene ”cirkulerer” altså for meget efter regeringens opfattelse, men de skal stadig gå ned og stemme i dag.
Forvirret?
Dét er franskmændene også.
Kommunalvalg og/eller kaos
Hvorfor insisterer Emmanuel Macron så overhovedet på at gennemføre en gigantisk valghandling midt i en endnu større krisesituation ?
Fordi alternativet ville være endnu værre, har præsidenten og hans politiske og videnskabelige rådgivere ræsonneret sig frem til.
En aflysning af valget vil hensætte Frankrig i en tilstand af kaos på ubestemt tid, hvilket kun vil gøre utrygheden endnu større, har præsidenten ladet befolkningen forstå:
- Det er vigtigt i denne tid, at vi sikrer kontinuiteten i vores demokratiske liv og vores institutioner, lød det fra Emmanuel Macron i en tv-tale torsdag aften.
Selv venstrefløjslederen Jean-Luc Mélencon – en af Macrons argeste kritikere - har anerkendt regeringens beslutning om at gennemføre kommunalvalget, mens højrefløjslederen Marine Le Pen har meddelt, at hun ville have ”accepteret en aflysning”.
Sent lørdag aften – hvor de nyeste tal viser, at der er mindst 4.500 bekræftede smittede i Frankrig, mens 91 har mistet livet – begyndte markant mere kritiske røster dog at lyde.
Både formanden for regeringens støtteparti MoDem og formanden for Korsikas regionsråd har opfordret til en øjeblikkelig aflysning af valghandlingen:
- Fordi det er min opgave at beskytte korsikanerne. Og fordi valghandlingen bør gennemføres under normale forhold, når epidemien er overvundet, skrev Gilles Simeoni på Twitter.
Næste søndag skal der også stemmes - måske
Ikke nok med, at franskmændene skal til urnerne i dag.
Det franske valgsystem er indrettet således, at kommunalvalget – ganske som præsidentvalget, i øvrigt – afvikles over to runder: Denne søndag og næste søndag, 22. marts.
Og i en tid, hvor antallet af døde og smittede stiger dag for dag, forekommer afholdelsen af endnu en valgrunde om en uge nærmest surrealistisk for mange franskmænd.
"Det er ikke farligt at stemme”, lyder regeringens mantra.
Men virkeligheden kan meget vel overhale både mantraet og de demokratiske prioriteter.
For spørgsmålet er og forbliver for mange franskmænd: Hvad er vigtigst, mit helbred eller mit demokrati? Svaret får vi i aften, når valgdeltagelsen er offentliggjort.
Og resten af svaret risikerer Emmanuel Macron at måtte erkende i løbet af ugen, hvor præsidenten og regeringen meget vel kan blive presset til at opgive at gennemføre anden runde af valget.
Vil det blive opfattet som en fiasko eller en retræte? Næppe. Det vil tværtimod berolige de millioner af franskmænd, der ikke føler trang til at eksperimentere med deres helbred i demokratiets navn.