I det nordlige Israel vokser frygten: 'Hvis der kommer en storkrig, ved jeg ikke, om jeg overlever'

Tiltagende angreb mellem israelske styrker og Hizbollah bekymrer israelere, der lever tæt på grænsen til Libanon. DR har mødt en af dem.

80-årige dansk-israelske Grethe Tal. Foto: Torben Kjærsgaard Madsen

Fra den lille kibbutz, der er omkranset af et højt pigtrådshegn, kan man ane grænsen til Libanon, der ligger blot fem kilometer længere nordpå.

- Vi skal ud igen. Så vi kan jo bare håbe på, at der ikke sker os noget, siger 80-årige Grete Tal, der viser rundt i den kibbutz, hun har boet i siden 1966.

På den anden side af grænsen affyrer den libanesiske, shiamuslimske og militante Hizbollah-bevægelse jævnligt raketter ind over Israel.

Og når dét sker, så handler det om hurtigt at søge i ly.

- Hvis luftalarmen lyder nu, har vi præcis 15 sekunder til at søge dækning, fortæller Grete Tal til DR.

Flere angreb fra Hizbollah ind i Israel

De seneste uger har luftalarmeren lydt, flere gange end den plejer i kibbutzen.

Og det hænder, at raket- eller droneangreb rammer byer i det nordlige Israel.

Onsdag blev 18 mennesker såret i den lill by Arab al Aram-she i det nordlige Israel, hvoraf 14 var israelske soldater, oplyser det israelske militær.

Ifølge Hizbollah var angrebet et modsvar på et israelsk angreb, hvor to Hizbollah-soldater mistede livet.

- Den glohede situation ved grænsen ser ikke ud til at køle ned, fortæller Kim Bildsøe Lassen, DR’s journalist i Israel.

- Hizbollah har bombet ind i Israel intensivt siden den 7. oktober, og der er intet, der tyder på, at de holder op med det nu, siger han.

I videoen nedenfor viser Kim Bildsøe Lassen, hvor tæt grænsen til Libanon ligger på de nordlige israelske landsbyer

Og det er ikke kun Hizbollah, der angriber Israel.

- Der har også har været daglige angreb indover det sydlige Libanon fra Israels side. Det er næsten dagligt for begge parter. Det er altså en yderst vanskelig situation lige nu at være bosat tæt på grænsen - både på den israelske og på den libanesiske side, fortæller Kim Bildsøe Lassen.

Frygter storkrig

Den 1. april blev et iransk konsulat i Syrien angrebet, og syv personer blev meldt dræbt, herunder en højtstående officer i Irans Revolutionsgarde.

Ingen har officielt taget ansvaret for angrebet, men ifølge Iran står Israel bag angrebet.

For en uge siden, natten til søndag, gengældte Iran det påståede israelske angreb ved at sende 300 droner ind over Israel.

De tiltagende angreb får Grete Tal til at frygte for sit liv.

- Hvis der kommer en storkrig, vil det accelerere. Om jeg så bliver ved med at være i live, det ved jeg ikke, siger hun.

Frygten for at miste livet er ikke en ny følelse i kibbutzen. Den oplevede Grete også sidste år.

Efter krigen i Gaza brød ud d. 7. oktober, frygtede hun, at Hizbollah ville forsøge at trænge ind i landsbyer i det nordlige Israel.

Derfor har byens indbyggere opført forsvarspositioner hele vejen rundt om kibbutzen.

Kim Bildsøe Lassen fortæller, at selvom det ikke er sikkert, at Iran vil angribe direkte ind i Israel igen, så er der ingen udsigter til, at Hizbollahs angreb i det nordlige Israel ophører inden for den nærmeste fremtid.

- For dem, der bor i kibbutzer som den Grete Tal bor i, er der udsigt til, at denne her konflikt kan blive ved meget længe. Selvom Iran ikke direkte angriber ind i Israel igen, så vil Hizbollah formentlig blive ved med at angribe længe endnu, siger DR's udsendte.

Det hårdeste for Grete Tal er at tænke på, hvordan livet i fremtiden kommer til at se ud for hendes børn og børnebørn.

- Det, som jeg synes, er mest forfærdeligt at tænke på, det er de næste generationer.

Du kan se hele indslaget nedenfor