'Hvor var politiet?': Maskerede mænd angriber Hongkong-demonstranter

45 mennesker er på hospitalet, efter ukendte voldsmænd stormede en togstation med køller.

To hvidklædte mænd med metalrør taler med urobetjente efter episoden i metroen.

En gruppe maskerede mænd bevæbnet med køller stormede i går en togstation i Hongkong og angreb passagerer.

45 mennesker blev såret og en enkelt er i kritisk tilstand, skriver The Guardian.

Flere af ofrene var demonstranter på vej tilbage fra nye, store protester mod Kina og Hongkongs regeringsleder Carrie Lam.

I dag falder kritikken over Hongkongs politi, der ifølge flere fra byens politiske opposition først ankom en time efter, at angrebet brød ud. Da politiet var fremme ved togstationen, var det overstået, skriver The Guardian.

- Hongkong har en af verdens højeste politi-til-indbygger ratio, skriver en pro-demokratisk parlamentariker, Ray Chan, på Twitter.

- Hvor var politiet?

En anden parlamentariker fra oppositionspartiet Democratic Party, der er blandt de tilskadekomne, antyder, at de maskerede mænd har forbindelse til organiseret kriminalitet, nærmere bestemt organisationen Triaderne.

Det er hans parti ved at undersøge nærmere, lyder det.

- Tillader Hongkong nu Triaderne at gøre, hvad de vil og angribe mennesker på gaden med våben?, spurgte parlamentarikeren Lam Cheuk-ting, ifølge The Guardian.

En video optaget inde fra en togvogn, hvor angrebet blandt andet fandt sted, viser passagerer skrige og græde, mens de forsøger at skærme sig selv med paraplyer. De angribende mænd brugte metal- og trækøller samt stokke og koste til at slå ubevæbnede mennesker.

En journalist, Gwyneth Ho, blev angrebet, da hun var ved at livestreame til et lokalt nyhedsmedie. Hun er i øjebliket på hospitalet.

En indbygger i Hongkong har delt video af Gwyneth Ho's overfald på Twitter.

Politiet har endnu ikke foretaget anholdelser, skriver BBC.

I dag rykkede de ud i et område nær togstationen, hvor flere mænd i hvidt havde samlet sig, men de havde ikke anholdt nogen, da de ikke havde set våben og 'ikke var sikre på, hvem der var involveret', siger en talsperson fra det lokale politi ifølge BBC.

- Selvom de er klædt i hvidt, betyder det ikke, at de er involveret. Vi vil håndtere hver sag rimeligt uanset politisk ståsted, tilføjer han.

I følge BBC efterforsker det lokale politi fortsat sagen.

I mellemtiden er et billede dukket op, der viser to betjente tale med bevæbnede mænd klædt i hvidt.

Billedet er taget efter angrebet mod demonstranter på togstationen søndag. (Foto: © TYRONE SIU, Scanpix)

Overfaldsmændenes motiv er endnu ukendt.

Overfaldene fandt sted i Yuen Long-distriktet, som er et af de fjerneste områder i Hongkong længst fra byens centrum.

I en officiel udmelding fordømmer Hongkongs regering angrebet.

Demonstrationer tager til i intensitet

430.000 demonstranter var ifølge en arrangør dukket op til søndagens demonstration mod Hongkongs regering. Ifølge politiets vurderinger var der 138.000.

Demonstrationerne har nu stået på i syv uger og markerer en af de største politiske kriser i byens nyere historie.

  • Der blev skudt med både tåregas og gummikugler fra politiet under søndages demonstrationer mod regeringen i Hongkong. (Foto: © JEROME FAVRE, Scanpix)
  • 21-07-2019 (Foto: © JEROME FAVRE, Scanpix)
  • .21-07-2019 (Foto: © JEROME FAVRE, Scanpix)
  • .21-07-2019 (Foto: © JEROME FAVRE, Scanpix)
1 / 4

De begyndte, da byens regeringsleder, Carrie Lam, fremlagde et kontroversielt lovforslag, der ville gøre det muligt at udlevere kriminelle borgere til retsforfølgelse i Kina.

Siden har de udvidet sig til at handle om generelle demokratiske rettigheder i Hongkong, der som tidligere britisk koloni er delvist uafhængigt fra resten af Kina.

Et af demonstranternes ultimative krav er, at Carrie Lam forlader sin stilling som regeringsleder. Hun er delvist udpeget og støttet af den kinesiske regering i Beijing.

Demonstrationerne begyndte relativt fredeligt, men eskalerede hurtigt i intensitet og førte flere gange til sammenstød mellem demonstranter og politi.

Hongkongs regering og politistyrke er ved flere lejligheder blevet kritiseret af lokale politikere og demonstranter såvel som flere landes regeringer for at bruge overdreven vold mod demonstranterne.

Politiet har rutinemæssigt forsøgt at lukke demonstrationerne i Hongkong med tåregas og gummikugler.

Demonstranterne har gennem de seneste uger blandt andet brudt ind i regeringsbygninger og malet graffiti med politiske budskaber.

Flere tusinder har demonstreret mod Hongkongs regering. Ved nogle lejligheder vurderes det, at over en million har været på gaden. (Foto: © JEROME FAVRE, Scanpix)

Under søndagens demonstrationer var omkring 4.000 betjente sendt på gaden og stødte endnu engang voldeligt sammen med demonstranterne, skriver BBC.

Lørdag i Hongkong samledes en anden slags demonstranter: Dem, der støtter byens politi. Ifølge lokale medier deltog lokale og immigranter samt besøgende fra fastlandet Kina.

De var, ligesom søndagens overfaldsmænd, klædt i hvidt, skriver nyhedsmediet AP.

Opdateret med endnu en video af angrebet.