Hviderussiske kvinder træder ind i kampen: Vil passe på landets mænd

Demonstrationerne har stået på i fem dage.

Der er ved at ske et skifte i hviderussernes demonstrationer mod præsident Alexander Lukasjenko, som søndag blev genvalgt til posten. (Foto: © YAUHEN YERCHAK, Scanpix)

De var klædt i hvidt, bar hvide blomster og havde hænderne i vejret.

Hundredvis af kvinder gik i går på gaden i Hviderusland, hvor de råbte op om politiets brug af vold mod demonstranter. Kvinderne stod på pladser, markeder og langs veje, hvor biler dyttede for at vise støtte.

- De har set, hvordan primært mænd har fået tæv af militær og politi de seneste dage, og nu stiller de sig forrest for at passe på dem, siger Matilde Kimer, DR's korrespondent i Hviderusland.

Til demonstrationerne tidligere på ugen har Matilde Kimer berettet om mænd, der har bedt deres kærester om at forlade gaderne, fordi situationen udviklede sig voldeligt.

Men hun har også set mange kvinder, som har forsøgt at stille sig foran mændene og appellere til politiet om at "tjene folket og ikke adlyde ulovlige ordrer".

Men i går havde kvinderne fået nok og gik på gaden for at danne en hvid mur om deres mænd. Flere af kvinderne råbte "skam!" og bad myndighederne om at stoppe volden.

  • Tusindvis af kvinder var gået på gaden, fortæller DR's korrespondent i Hviderusland. (Foto: © SERGEI GAPON, Scanpix)
  • Kvinderne demonstrerer mod politiets brug af vold til demonstrationerne, der er opstået i kølvandet på præsidentvalget. (Foto: © SERGEI GAPON, Scanpix)
  • Flere af kvinderne bar hvide kjoler og gik barfodet. (Foto: © SERGEI GAPON, Scanpix)
  • Omkring 700 demonstranter er blevet tilbageholdt onsdag, skriver Reuters. (Foto: © TATIANA ZENKOVICH, Scanpix)
  • Det er altid med risiko for, at man bliver anholdt og sat i fængsel, hvis man går på gaden, mener Matilde Kimer. (Foto: © YAUHEN YERCHAK, Scanpix)
1 / 5

Politi kører ind i biler

Efter landets præsident, Alexander Lukasjenko, blev genvalgt søndag, har landet og især hovedstaden, Minsk, været præget af demonstrationer, hvor politi og militær er gået hårdt til demonstranterne.

- Når man sætter specialtropper og antiterrorenheder ind for at angribe ubevæbnede og fredelige mennesker, er det fordi, man insisterer på at holde fast, mener Matilde Kimer med henvisning til landets præsident.

Politiet har kastet chokgranater direkte indimellem grupper af mennesker og forsøgt at holde demonstrantioner adskilt. Men politiet er også efter folk, der ikke deltager i demonstrationerne.

På Twitter kan man finde videoer, hvor politiet kører ind i og efter biler. Det gælder blandt andet videoen her, som den hviderussiske journalist Franak Viačorka har delt.

- Minsk er som en filmscene med bander og mafia, skriver journalisten blandt andet i opslagets tekst.

Demonstrationerne har nu strakt sig over fem dage. Det i sig selv er et særsyn i Hviderusland, og det samme gælder for politiets brug af vold mod demonstranter.

- Niveauet af vold og brutalitet er fuldstændig uhørt, også i Hviderusland, siger Matilde Kimer og fortsætter:

- Hviderusserne er ikke vant til, at der holder militærkøretøjer langs stort set alle veje. Jeg tror, for de fleste, der er en grundangst for det, der sker. Jeg har hørt hundredvis af mennesker spørge hinanden, om en reel borgerkrig er det næste skridt, siger hun og pointerer, at der er tale om en massebevægelse, som vil have Lukasjenko til at gå af.

Charlotte Flindt Pedersen, direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab, vurderer også, at demonstrationerne er nogle af de mest voldsomme i Hvideruslands tid og siger, at det lige nu handler om udholdenhed.

- Protesterne foregår ikke kun i Minsk men over hele landet. Så spørgsmålet er, hvor længe hans militær og politi kan holde, og hvor længe deres loyalitet varer, mener hun.

Enkelte politi- og militærfolk har allerede sagt op i kølvandet på demonstrationerne, fortæller DR's korrespondent.

Litauen tilbyder hjælp

Onsdag meddelte Lithauens præsident, Gitana Nauseda, at Polen, Letland og Litauen er klar til at agere mæglere mellem den hviderussiske regering og landets opposition for at løse den politiske krise.

Men hjælpen kommer med en række betingelser, lyder det fra præsidenten.

- For det første skal de hviderussiske myndigheder standse brugen af vold mod sine indbyggere og deeskalere situationen, sagde han.

Desuden skal landets myndigheder løslade tusindvis af fanger og alle de demonstranter, som har været udsat for undertrykkelse, og så skal de hviderussiske myndigheder genoptage dialogen med deres civilsamfund.

Hvis det ikke er muligt, vil næste skridt være sanktioner.

Polens præsident har allerede appelleret til FN om at tage situationen i Hviderusland op.