Hver fjerde unge svensker ligeglad med demokrati

Mange unge svenskere vil sælge deres stemme og mener ikke at demokrati er så vigtigt, viser undersøgelse af svenskeres forhold til demokratiet.

Stemmeoptælling efter det senste valg i Sverige. Omkring hver fjerde unge svensker mener ikke demokratiet er vigtigt. (Foto: © Björn Larsson Rosvall, Scanpix)

Hver femte svensker mellem 18 og 29 år siger, at de ville stemme på en politiker, som tilbyder dem penge og tallet er hele 28 procent, hvis politikeren kan skaffe et arbejde til den unge eller en i omgangskredsen. Dette overraskende resultat er World Values Survey kommet frem til i en undersøgelse blandt 1.200 svenskere.

Staffan I. Lindberg er docent ved statskundskab på Göteborgs universitet og manden bag undersøgelsen i Sverige.

Han er rystet over undersøgelsen, der også viser, at for 23 procent af de 18 til 29-årige spiller det ikke en stor rolle, at de lever i et demokratisk samfund. 26 procent af de unge ligefrem, at det ville være godt, hvis Sverige blev styret af "en stærk leder, som ikke behøver at bekymre sig om Riksdagen eller valg".

Det er alle slags unge

- Det er vigtigt, at notere sig, at denne gruppe unge ikke er ekstremister, men kommer fra alle politiske partiers sympatisører. De har arbejde og grundlæggende uddannelse - og kender til institutioner som kirke, universitet og forsvar. De er hverken mere eller mindre villige til at være aktive i forskellige former for protester og demonstrationer, skriver Staffan I. Lindberg i et debatindlæg om undersøgelse.

Docenten mener, at der mangler grundlæggende undervisning i demokrati og han stiller spørgsmålstegn ved lærernes uddannelse, når de leverer sådan et demokratisyn. Men det er ikke den eneste forklaring. På et punkt er der en forskel på den demokratitvivlende gruppe og andre.

- Vi kan notere, at den her gruppe unge har betydeligt lavere tiltro til politiske partier og politikere. De læser færre aviser og ser færre tv-nyheder. I stedet får de deres informationer først og fremmest fra Twitter og Facebook, skriver Staffan I. Lindberg