Hver femte coronatest i Stockholm er positiv: 'Det er italienske tilstande'

Læger i Sverige advarer om belastede sygehuse efter en brat stigende coronakurve.

I øjeblikket får hver femte et positivt svar på sin coronatest i den svenske hovedstad Stockholm. (Foto: © Amir Nabizadeh/TT, Scanpix)

Det svenske sundhedsvæsen er hårdt presset, efter at smittekurven er begyndt at stige stejlt.

Blandt andet i hovedstaden Stockholm, hvor 42.000 mennesker blev testet i sidste uge. Her fik over 20 procent et positivt testsvar.

- Den anden bølge er her nu, siger Johan Styrud, formand for Stockholms lægeforening, til avisen Dagens Nyheter.

For en uge siden var 627 patienter indlagt på svenske sygehuse. Denne uge er tallet steget til 1.004, heraf 125 indlæggelser på intensivafdelinger.

Til sammenligning er der i Danmark 196 indlagte, hvoraf 33 ligger på intensiv.

- Andelen af smittede stiger hurtigt nu. Vi sætter nye rekorder hver uge, både i antal test og i antal og andel af smittede, siger funktionschef Claes Ruth fra Karolinska Universitetslaboratoriet til Dagens Nyheter.

Den svenske strategi er bygget op omkring råd og anbefalinger og ikke forbud. (Foto: © Amir Nabizadeh/TT, Scanpix)

I Stockholm alene er der ifølge de seneste tal fra de svenske sundhedsmyndigheder 349 indlagte med coronavirus - en stigning fra 203 indlagte i sidste uge.

Ifølge DR's Europakorrespondent Anna Gaarslev er man i Sverige begyndt at sammenligne den hjemlige situation med skrækscenariet i Sydeuropa i begyndelsen af pandemien.

- Det er italienske tilstande, når hver femte test er positiv i Stockholm. Og det får mange svenskere til at spørge sig selv, om den svenske strategi er den rigtige.

Skåne er ingen undtagelse

Region Skåne er tidligere sluppet for den smittespredning, man har set i det øvrige Sverige.

Men i øjeblikket oplever man i Skåne den samme stigning i smitten som i mange regioner - og mange nye indlæggelser.

Lige nu er der 111 patienter indlagt med Covid-19 i regionen. Det er det højeste antal siden pandemiens begyndelse.

- Vi ser nu, at den øgede smittespredning fører til en øget belastning i sygehusvæsenet. Det er præcis det, vi har frygtet, og det er alvorligt på flere måder. Både på kort og lang sigt, siger Pia Lundbom, sygehusdirektør i Region Skåne, i en pressemeddelelse.

Malmö og det sydlige Sverige slap i starten af pandemien for de høje smittetryk, som man så i andre dele af landet. Nu er historien en anden. (Foto: © 50090 Johan Nilsson/TT, Scanpix)

Det meste af smitten spredes på arbejdspladser og til sociale sammenkomster, oplyser Eva Melander, læge med ansvar for at forhindre smittespredning i regionen.

- Derfor er det enormt vigtigt at alle, der kan arbejde hjemme, gør det, og at alle undlader, selvom det er ærgerligt, at gå til fester, familiesammenkomster og andre sociale arrangementer.

Ny tvivl om strategien

Sverige har dog på intet tidspunkt været under en omfattende nedlukning som i mange andre lande.

I Sverige er det statsepidemiolog Anders Tegnell og ikke regeringen, der lægger coronastrategien. (Foto: © Jonas Ekströmer/TT, Scanpix)

Men nu begynder kritiske røster at opfordre statsepidemiolog Anders Tegnell til at lægge stilen om, fortæller Anna Gaarslev.

- Den svenske strategi er bygget op omkring råd og anbefalinger og ikke forbud. Og i fraværet af håndfaste regler er nogle ekstremt forsigtige, mens andre går til fester, fordi det ikke er forbudt.

- Men nu efterlyser flere læger, at man indfører en egentlig nedlukning, fortæller DR's Europakorrespondent.

Hele Sverige er 'orange'

Det danske udenrigsministerium fraråder i øjeblikket alle unødvendige rejser til hele verden - heriblandt Sverige.

Tidligere var regionerne Västerbotten og Västernorrland undtaget, men for fire dage siden blev hele Sverige 'orange', da man nu intet sted i landet opfylder kriteriet om under 30 smittede per 100.000 indbyggere set over en uge.

Dog skriver Udenrigsministeriet, at man ikke fraråder ophold i egen ødegård og lignende eller rejser gennem Sverige som transit.

Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til hele Sverige. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Efter at være hårdt ramt i starten af coronapandemien oplevede man i Sverige, at smitten begyndte at falde kraftigt i sensommeren og starten af efteråret.

Hurtigere end den samme udvikling fandt sted i Danmark.

Men som mange andre steder er smitten siden da steget.

Sverige har registreret 6.022 døde med coronavirus.

Til sammenligning er der registreret 747 og 285 døde med coronavirus i de mindre befolkninger i Danmark og Norge.

Rettelse: Det fremgik tidligere ved en fejl i en billedtekst, at Sverige har satset på flokimmunitet, men dette har aldrig været en officiel strategi, og sætningen er derfor fjernet.