Hunde trænes til at snuse sig frem til coronavirus

Flere lande har igangsat forskning for at undersøge, om hunde kan opspore virusset.

The veterinarian university of Hanover er ved at udvikle et træningsprogram for hunde for at lære dem at opspore covid-19. Indtil videre er resultaterne positive. REUTERS/Wolfgang Rattay (Foto: © Wolfgang Rattay, Scanpix)

Hunde bliver trænet til at finde lig og stoffer, men kan de også bruges til at opdage coronavirus?

Det er forskere i flere lande rundt om i verden ved at undersøge.

Blandt andet i Tyskland hvor the University of Veterinary Medicine Hanover og det tyske militær træner forskellige hunderacers evne til at finde frem til virusset, der har spredt sig fra Kina til resten af verden.

Motivationen for forskningen er hundenes molekylære sammensætning, der ikke kun gør det muligt at opspore ting som lig og eksplosiver, men også lugte forskellige kræftformer, malaria og hypoglykæmi (lavt blodsukker red.) hos diabetikere.

Denne evne kan muligvis også benyttes til at påvise coronavirus, og indtil videre er forskningen godt på vej, oplyser det tyske universitet i en pressemeddelelse.

  • Hvis resultaterne fortsat ser gode ud, er planen, at hunde skal bruges offentlige steder såsom lufthavne for at forhindre, at coronavirus spreder sig. (Foto: © Wolfgang Rattay, Scanpix)
  • Labradoren Lotta bliver sendt hen til prøverne af sin træner. I alt trænes otte hunde. (Foto: © Wolfgang Rattay, Scanpix)
  • Forskere i Tyskland er igang med at udvikle et træningsprogram for hunde, så de kan lære at opspore coronavirus hos mennesker. (Foto: © Wolfgang Rattay, Scanpix)
  • Hunden Joe er igang med at snuse sig igennem prøver på træningscentret i Tyskland. I alt trænes otte hunde. (Foto: © Ronald Wittek, Scanpix)
  • Det er prøver fra spyt og slim fra raske og syge personer, som hundene snuser til. (Foto: © Ronald Wittek, Scanpix)
1 / 5

Positive resultater

Foreløbige resultater viser, at hundene, der blandt andet er af racen labrador, kan skelne mellem prøver fra coronavirus-inficerede personer og raske patienter. Forskerne mener, at metoden vil kunne bruges på offentlige steder såsom lufthavne, grænser eller store begivenheder som supplement til laboratorieundersøgelser i arbejdet med at forhindre virusset i at sprede sig.

- Resultaterne af undersøgelsen er utroligt spændende. Vi har lagt et solidt grundlag for fremtidige studier for at undersøge, hvad hundene kan lugte, siger professor Holger Volk, der er direktør for universitetets afdeling for mindre dyr.

Også Frankrig, USA, Storbritannien og Chile har tilsvarende undersøgelser i gang.

Blandt andet har den britiske regering givet 500.000 pund til forskning, der gennemføres i et samarbejde mellem London School of Hygiene and Tropical Medicine, Durham University, og en frivillig organisation, Medical Detection Dogs.