- GÅ AF!, lød kravet fra hundredetusindvis af demonstranter til Hongkongs politiske leder, Carrie Lam, i søndags.
Men det kommer ikke til at ske, understregede Lam i dag under et pressemøde, hvor hun sagde, at hun agter at færdiggøre sin resterende treårige periode.
- Jeg har sagt, at jeg gerne vil have en chance mere, lød det fra Lam, der sagde, at hun vil arbejde hårdt for at genoprette befolkningens tillid til hende.
Vil ikke føre lov igennem
Under pressemødet, der kommer i kølvandet på en uge med kæmpe protester i Hongkong, undskyldte Lam sin håndtering af et omstridt lovforslag, som har ført til massiv kritik fra Hongkongs befolkning såvel som det internationale samfund.
Lørdag suspenderede hun lovforslaget på ubestemt tid, og under pressemødet i dag uddybede hun, at det på intet tidspunkt ville blive ført igennem, hvis der ikke er stemning for det i befolkningen.
Lovforslaget skal gøre det muligt at udlevere mistænkte kriminelle til retsforfølgelse i Kina. De, der er imod forslaget, mener blandt andet, at det vil blive brugt af Kinas regering til at forfølge politiske modstandere og kritikere.
Det har skabt stor vrede blandt borgerne i Hongkong, der søndag oplevede sine hidtil største demonstrationer, hvor der ifølge arrangørerne var op til to millioner på gaden.
- Jeg må personligt påtage mig meget af ansvaret. Det her har ført til kontroverser, stridigheder og frygt i samfundet, sagde Lam.
- Det vil jeg gerne undskylde dybtfølt for til hele Hongkongs befolkning.
Politisk krise i Hongkong
- •
9. juni: Der opstår masseprotester i Hongkong - arrangører vurderer, at en million mennesker er på gaden. Folket er utilfredse med et nyt lovforslag, der vil gøre det muligt at udlevere borgere til retsforfølgelse i fastlandet Kina.
- •
11. juni: Hongkongs regering fortsætter med at behandle lovforslaget og presser på for at få det gennemført.
- •
12. juni: Der opstår nye, store protester i Hongkong. Demonstranter omringer og blokerer parlamentsbygningen og støder sammen med politiet, som bruger tåregas, gummikugler, knipler og peberspray til at lukke demonstrationerne ned.
- •
13. juni: Både Storbritannien, EU, Australien, Taiwan og USA udtrykker deres bekymring for den voldelige nedlukning af demonstrationerne samt lovforslaget.
- •
15. juni: Hongkongs politiske leder overrasker med at bremse det omstridte lovforslag på ubestemt tid.
- •
16. juni: På trods af, at loven er bremset, fortsætter demonstrationerne - nu større end nogensinde før. Arrangører siger, at to millioner mennesker har været på gaden. Det er en fjerdedel af Hongkongs befolkning. De kræver, at Carrie Lam trækker sig fra posten som Hongkongs politiske leder.