Hongkong samler sig i nye protester: 'Vi er nødt til at redde byen'

Indbyggere i millionbyen frygter kinesisk indflydelse.

Demonstrationerne er blandt de største, der har fundet sted i Hongkong siden den tidligere britiske koloni blev givet tilbage til Kina i 1997 under overskriften "et land, to systemer".

Titusindvis af demonstranter har igen i dag været samlet på gaderne i Hongkong for at protestere mod nye forslag til en udleveringslov med Kina, der har skabt stor politisk uro i den selvstændige kinesiske storby.

Med ny lovgivning frygter hongkongere nemlig, at Kina vil få mere kontrol over Hongkong, og at hongkongere fremover vil kunne blive udleveret til retsforfølgelse i fastlandet.

Efter en række voldsomme demonstrationer i juni ændrede lokalstyret kurs.

Hongkongs leder, Carrie Lam, undskyldte overfor folket og suspenderede den udskældte udleveringslov, men det har ikke været nok til at holde hongkongerne fra at protestere.

- Vi er nødt til at redde byen og gå på gaden for at hjælpe kommende generationer, sagde Dan Lee, der i dag deltog i demonstrationerne med sin kone og sine tre børn. (© ap)

- Vi mener ikke, at lokalstyret passer på Hongkong. Vi er nødt til at redde byen og gå på gaden for at hjælpe kommende generationer, lød det ifølge AP fra borger i Hongkong, Dan Lee, der deltog i demonstrationerne med sin kone og sine tre børn.

Opråb til turister

Dagens demonstrationer fandt sted i den turisttunge bydel Kowloon, da det er her de eksklusive shoppingområder og stationen for højhastighedstog til Kina ligger.

Området var ifølge Ventis Lau, der har været med til at organisere protesterne, særligt udvalgt for at fange turister fra det kinesiske fastland, der ofte besøger denne del af byen, og få dem til at støtte hongkongerne i deres sag.

- Vi har to mål med demonstrationerne i dag. For det første ser vi os nødsaget til fortsætte med at markere overfor lokalstyret, at vi har krav, når det kommer til en ny udleveringslov. For det andet, vil vi vise de kinesiske turister, at der er tale om fredelige protester, sagde han og henviste til, at de statskontrollerede medier har beskrevet demonstranterne som voldelige vandaler.

Ventis Lau var med til at organisere en march under dagens protester. Han vil have kinesiske turister til at støtte hongkongerne. (© ap)

Indskrænkede rettigheder

Demonstrationerne er ifølge AP blandt de største, der har fundet sted i Hongkong siden den tidligere britiske koloni blev givet tilbage til Kina i 1997 under overskriften "et land, to systemer".

Kritikere mener, at den foreslåede udleveringslov er et skridt væk fra den administrative særstatus, der sikrer Hongkong uafhængige domstole, fri presse og åbent internet, og dermed flere frihedsrettigheder, end kinesere på fastlandet har.

Flere fremtrædende medlemmer af byens lovgivende forsamling foreslog i sidste måned at forkaste lovforslaget i lyset af den massive folkelige modstand, men Carrie Lam har afvist at trække det tilbage.

Meldingen fra Kina er ifølge AP, at man støtter Carrie Lams beslutning om at suspendere loven på ubestemt tid. Demonstranter i Hongkong har imidlertid krævet hendes afgang.