Hongkong-protesterne lever igen: Tusinder på gaden for mere demokrati

Tusindvis af mennesker var søndag på gaden for at demonstrere for demokrati i Hongkong. Det er første gang siden efterårets voldsomme massedemonstrationer.

Mange demonstrerende har taget ikoniske gule paraplyer med. (Foto: © Alex Hofford, Scanpix)

Hongkongs gader var i dag proppet med gule paraplyer.

Det skete, da flere tusinde for første gang i år var på gaden for at demonstrere for mere demokrati i Hongkong, end det kinesiske styre har i sinde.

Med sig havde mange demokratibevægelsens verdenskendte symbol - de farvestrålende paraplyer - pegende mod himlen.

Det var den første store demonstration siden sidste års masseprotester med voldsomme sammenstød og flere hovedgader, der var spærret i ugevis

Demonstranter prikker til en oppustet udgave af Hongkongs kinesisk udpegede administrator, Leung Chun-ying. (Foto: © Philippe Lopez, Scanpix)

Demonstrerer mod udemokratiske valgregler

Demonstranterne protesterer mod den kinesiske regerings plan om, at kandidater til posten som Hongkongs leder skal godkendes af den kinesiske regering først.

De kalder det et løftebrud fra Kommunistpartiet med Xi Jinping i spidsen, der har lovet at borgerne i det globale handels- og finanscentrum fra 2017 skal kunne vælge deres egne ledere.

Demonstranter prikker til en oppustet udgave af Hongkongs kinesisk udpegede administrator, Leung Chun-ying. (Foto: © Philippe Lopez, Scanpix)

Det skal bare ske mellem kandidater, styret allerede har godkendt.

Peberspray og voldsomme sammenstød

Søndagens march var fredelig og blev gennemført uden besættelser af veje eller pladser, skriver nyhedsbureauet AP.

Anderledes voldsomt gik det for sig henover efteråret sidste år.

Med tåregas og peberspray prøvede politiet at standse demonstranterne fra at komme frem til Hongkongs regeringshovedkvarter og finansdistrikt, hvilket resulterede i voldsomme sammenstød og masseanholdelser.

Demonstrationerne startede i september, da studerende fra over 20 uddannelsesinstitutioner boykottede undervisningen og gik på gaden.

Demonstranter prikker til en oppustet udgave af Hongkongs kinesisk udpegede administrator, Leung Chun-ying. (Foto: © Philippe Lopez, Scanpix)

Snart blomstrede protestbevægelsen Occupy Central op, der er inspireret af Occupy Wall Street-bevægelsen i USA, og masseprotesterne blev de voldsomste uroligheder i Hongkong, siden den forhenværende britiske koloni blev overdraget til briterne i 1997.

Protesterne varede flere måneder, og studerende tog sig endda tid til at studere i protestlejre, der skød op i gaderne.

Men i december blev de sidste protestlejre pillet ned.

Kina bekymret for demokrati

Arrangørerne mener, at 13.000 deltog i dagens demonstration, mens politiet mener, antallet var halvt så stort.

Uanset hvad, var antallet af demonstranter markant lavere end de store protester i slutningen af 2014, melder BBC.

Analytikere mener, at det kommunistiske styre i Beijing er bekymret for, at ønsket om mere demokrati kan sprede sig til andre dele af landet.