Hollywood-heks til kamp for fri abort i USA

Flere delstater har i år vedtaget restriktive abortlovgivninger, som forventes at blive udfordret ved domstolene.

Skuespiller Alyssa Milano var blandt tilhørerne ved høringen af højesteretsdommer Brett Kavanaugh. Nu går hun til kamp mod abortlovgivning. (Foto: © Jim Bourg, Scanpix)

Kvinder skal have retten til selv at bestemme, hvad der skal ske med deres kroppe.

Sådan lyder budskabet fra den amerikanske skuespiller og aktivist Alyssa Milano, der er kendt for at være en af kvinderne bag #MeToo-kampagnen i USA.

Nu tager Alyssa Milano, som spillede heksen Phoebe Halliwell i 90'er-serien "Heksene fra Warren Manor", sammen med en række Hollywood-skuespillere og producenter kampen op mod den nye abortlovgivning, der netop er blevet vedtaget i delstaten Georgia.

Når den nye lovgivning efter planen træder i kraft til januar, vil grænsen for lovlig abort nedsættes fra 20 til seks uger.

- Indtil kvinder får juridisk kontrol over deres egen krop, kan vi ikke risikere en graviditet, skriver Alyssa Milano på Twitter efterfulgt af en opfordring til kvinder om at droppe sex.

Striks abortlovgivning i seks stater

Georgia er den seneste i en række amerikanske stater til at indføre en restriktiv lovgivning, der forbyder abort efter 6. graviditetsuge.

Lovgivningen, der blev underskrevet af Georgias guvernør, Brian Kemp, i sidste uge, skal efter planen træde i kraft til januar.

Men allerede nu har borgerretsgruppen ACLU meldt ud, at de vil udfordre lovgivningen ved domstolene.

Alene i år har flere andre stater som Ohio, Kentucky og Mississippi indført lignende lovgivning, ligesom det har været tilfældet tidligere i North Dakota i 2013 og Iowa i 2018. Men også her er lovgivningen blevet anfægtet, og foreløbig er den ifølge Washington Post derfor ikke trådt i kraft i nogle af staterne.

Med udnævnelsen af først Neil Gorsuch (tv.) og dernæst Brett Kavanaugh (th.) til USA's Højesteret har abortmodstandere øjnet en mulighed for en strengere lovgivning. (Foto: © JONATHAN ERNST)

Men at abortlovgivningen bliver et juridisk slagsmål, der i sidste ende risikerer at ende ved den amerikanske Højesteret, er ifølge flere af lovgiverne lige præcis hensigten.

- Sammensætningen af Højesteret (af dommere, red.) er formentlig den mest konservative, vi har set i den seneste generation. Det har tydeligt motiveret dem af os, der har et dybfølt ønske om at omstøde Roe v. Wade, siger Jamieson Gordon, der er talsmand for abortmodstandsgruppen Ohio Right to Life til New York Times.

Hun henviser til den meget omtalte højesteretskendelse Roe v. Wade, der i 1973 sikrede kvinders ret til abort.

Diskussionen om Roe v. Wade blussede for alvor op i efteråret, da den amerikanske præsident, Donald Trump, udpegede Brett Kavanaugh til højesteretsdommer, og kendelsen var netop et af de spørgsmål, som flere senatorer spurgte ind til, da dommeren skulle godkendes i Senatet.

Gentagne gange svarede Kavanaugh, at han er fuldt bevidst om kendelsens afgørende betydning og har angiveligt forsikret republikanske senatorer om, at han ikke er klar til at omstøde dommen.

Sexstrejke møder modstand

Alyssa Milano har udover at opfordre til afholdenhed også postet et brev underskrevet af en række kendte Hollywood-skuespillere, heriblandt Alec Baldwin, Don Cheadle og Sean Penn, der alle opfordrer delstatens regering til at genoverveje lovgivningen og truer med at boykotte staten.

Georgia er blevet et mekka for filmindustrien, der i delstaten er vokset med over 60 procent de seneste år og har givet den tilnavnet "Sydstaternes Hollywood". Gennem de sidste par år er blandt andet store blockbusterproduktioner som "Black Panther" og "Hunger Games", samt tv-serien "The Walking Dead" optaget her.

Alene sidste år indbragte film- og tv-industrien staten omkring tre milliarder dollars, svarende til 20 milliarder kroner.

Filmen "Black Panther" med hovedrolleindehaver Chadwick Boseman er en af de mange film, der er filmet i Georgia. (Foto: © Mario Anzuoni)

Men nu er trækker dele af Hollywood følehornene til sig. Heriblandt den kendte tv-producent David Simon, som står bag serier som "Treme", "The Wire" og "The Deuce".

Simon er indstillet på at opgive al arbejde i Georgia, indtil "vi kan blive forsikret om", at alle "muligheder for sundhed og rettigheder for vores kvindelige kolleger ikke forringes", skriver han på Twitter.

Men Milanos kampagne er dog ikke uden kritikere, der både tæller abortmodstandere, men også dem, der mener, at hendes opfordring til at boykotte sex understøtter et gammeldags syn på kønsroller.

Uagtet skuespillerens protester vil lovgivningen i Georgia på lige fod med de andre stater blive udfordret ved domstolene, forsikrer The American Civil Liberties Union.

- Gennem 50 år har Højesteretten holdt fast i, at et forbud mod aborter før fosterets levedygtighed er forfatningsstridigt. Enhver dommer, der er blevet præsenteret for en sådan sag med abortforbud, har afvist den, siger Sean J. Young, der er juridisk direktør i ACLU Georgia til New York Times.