Hollandsk premierminister: Vi vil gerne være den forsigtige part

Premierminister Mark Rutte siger, at Holland ikke vil lade sig afpresse af Tyrkiet.

Holland og Tyrkiet er røget ud i en usædvanlig diplomatisk krise på grund af en kommende folkeafstemning om forfatningsændringer i Tyrkiet. (Foto: © OSMAN ORSAL, Scanpix)

Det er ikke hverdagskost for den hollandske premierminister, Mark Rutte, at blive beskyldt for nazisme og fascisme, men på trods af hårde ord fra den tyrkiske regering, håber han, at situationen kan reddes.

Det siger han ifølge Reuters.

- Jeg har aldrig oplevet det her før, men vi vil gerne være den mere forsigtige part, siger Mark Rutte.

Han er dog klar til at svare igen.

- Hvis de eskalerer situationen, er vi nødt til at svare, men vi vil gøre alt i vores magt for at deeskalere situationen.

Holland og Tyrkiet er røget ud i en usædvanlig diplomatisk krise på grund af en kommende folkeafstemning om forfatningsændringer i Tyrkiet. Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, ønskede nemlig at føre valgkamp i Rotterdam, for at kapre stemmer fra tyrkere, men Holland sagde nej af sikkerhedshensyn.

Ministerens landingstilladelse blev trukket tilbage, og efterfølgende blev en anden tyrkisk minister tilbageholdt af politiet, da hun bevægede sig ind i landet i bil via Tyskland.

Mens Mark Rutte og hollænderne har givet udtryk for, at de gerne vil være den ”forsigtige” part og dæmpe striden, så er der noget anderledes toner fra tyrkerne.

- Holland vil betale prisen og lære, hvad diplomati er. Vi vil lære dem om internationalt diplomati, siger Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Samtidig forlanger udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu en undskyldning og tilføjer i samme ombæring, at en undskyldning ikke er tilstrækkeligt.

Afstemning kan give mere magt til Erdogan

Den tyrkiske afstemning om forfatningsændringer finder sted 16. april og vil give præsident Erdogan mere magt. Da der bor et stort antal stemmeberettigede tyrkere i Europa, har den tyrkiske regering en stor interesse i at føre valgkamp uden for egne grænser. Også i Østrig og Tyskland har myndighederne sagt nej til valgmøder, hvilket også vakte harme i Tyrkiet.

Tyrkiet og Holland var i forhandlinger om en aftale, før udenrigsministerens fly blev afvist, men det ændrede sig hurtigt, da Tyrkiet truede med sanktioner, hvis ikke flyet fik lov at lande.

Den hollandske premierminister siger ifølge Reuters, at trusler er uacceptable.

- Tyrkiet er en stolt nation. Holland er en stolt nation. Vi kan aldrig lave forretninger under den slags trusler og afpresning.

I dag taler udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu i Frankrig ved et vælgermøde.

Tyrkiets premierminister har ifølge tyrkiske medier oplyst, at han planlægger et besøg til Danmark i næste uge.

SAGEN KORT: DIPLOMATISK KRISE MED TYRKIET

  • 16. april skal tyrkerne stemme om forfatningsændringer. Ændringerne vil give præsident Recep Tayyip Erdogan mere magt.

  • Mange tyrkere i Europa er stemmeberettigede, og derfor har den tyrkiske regering stor interesse i at føre valgkamp i lande som Tyskland og Holland.

  • I Tyskland blev flere valgmøder med tyrkiske ministre aflyst af sikkerhedsårsager, hvilket fik skarp kritik fra den tyrkiske regering.

  • Lørdag skulle den tyrkiske udenrigsminister, Mevlut Cavusoglu, have talt ved et vælgermøde i Rotterdam, men det frabad de hollandske myndigheder sig - ligeledes af sikkerhedsårsager.

  • Tyrkiets udenrigsminister insisterede og truede med sanktioner, hvis hans fly ikke måtte lande i Rotterdam.

  • Det fik den hollandske regering til at inddrage ministerens landingstilladelse, hvilket har vakt heftige reaktioner i Tyrkiet, og præsidenten har blandt andet kaldt hollænderne for fascister.

  • Senere stoppede hollandsk politi en bil med Tyrkiets familieminister.

  • Ministeren havde valgt at køre ind i landet fra Tyskland, da udenrigsministeren ikke fik lov til at lande.

  • Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim, lover gengældelse.