Højrefløjspolitikere: Berlin-terror beviser, at Schengen har spillet fallit

Flere europæiske højrefløjspartier bruger lastbilangrebet i Berlin til at genoplive kravet om grænsekontrol i EU.

Formanden for det franske parti Front National, Mariane Le Pen, vil have genindført grænsekontrollen i hele Europa. (Foto: © Philippe Wojazer, Scanpix)

At Anis Amri kunne rejse fra Berlin til Milano, selvom han var efterlyst i hele Europa, mistænkt for at stå bag mandagens dødelige lastbilangreb i den tyske hovedstad, er et klart bevis på, at det grænseløse Schengen-samarbejde har spillet fallit.

Det er meldingen fra flere af Europas mest markante højrefløjspolitikere, heriblandt Marine Le Pen fra Frankrigs højrenationale Front National og Geert Wilders fra det hollandske Frihedsparti, der nu igen kræver grænsekontrollen genindført i Europa som følge af terrorangrebet.

Ifølge italiensk politi rejste den 24-årige tuneser efter alt at dømme igennem Frankrig for at komme til den norditalienske by, hvor han i nat blev skudt og dræbt af betjente.

Og det viser ifølge Marine Le Pen hvilken ”total sikkerhedskatastrofe”, Schengen-samarbejdet ifølge hende er.

- Derfor gentager jeg mit krav om, at Frankrig skal have sin fulde suverænitet og sine nationale grænser tilbage, og at vi skal sætte en stopper for konsekvenserne af Schengen-aftalen, siger hun ifølge Reuters.

Det er Geert Wilders enig i.

- Så Anis Amri kommer til EU som asylansøger, udfører terror i Tyskland og rejser til Italien. Og derfor er det en dårlig ide at lukke grænserne?, skriver han på Twitter.

UKIPs tidligere formand, Nigel Farage, mener også, at grænsekontrollen skal genindføres i EU. Og i Italien mener Beppe Grillo, der er leder af det EU-kritiske protestparti Femstjernebevægelsen, at Schengen-samarbejdet skal revurderes.

DF: Han kunne være blevet fanget før

Herhjemme istemmer Dansk Folkeparti sig koret. Ifølge retsordfører Peter Kofod Poulsen er det ”blot et spørgsmål om tid”, før vi igen skal vise pas, når vi rejser rundt i Europa.

- Jeg tror, at der er mange i både Danmark og resten af Europa, der sidder tilbage med en afmagt over, at grænserne er væk og at folk, der vil os det ondt, kan rejse rundt, siger han.

Frankrig har som følge af den undtagelsestilstand, der blev indført efter terrorangrebene i Paris sidste år, haft grænsekontrol. Alligevel lykkedes det angiveligt Anis Amri at rejse igennem landet på sin rejse til Italien.

De franske myndigheder afviser dog ifølge nyhedsbureauet AP at forholde sig til, hvordan det kunne ske.

Men spørger man Peter Kofod Poulsen, så ville det have været lettere at fange den nu afdøde tuneser, hvis der havde været grænsekontrol.

- Man kan aldrig give en 100 procents garanti, men chancen for, at han var blevet fanget før, ville have været større, siger han og afviser samtidig, at Dansk Folkeparti udnytter situationen til at score nogle nemme politiske point.

- Jeg vil til enhver tid forsvare permanent grænsekontrol. Også selvom det er få dage efter et terrorangreb, så den kritik er helt forfejlet.