Dødsfald, misdannede fostre og aborter. Det er bare nogle af de konsekvenser, som Colombias indianske folk oplever, når den colombianske regerings sprøjtefly spreder plantegift ud over ulovlige kokamarker i Colombia.
For de indianske folk bor side om side med kokabønderne i Colombias afsidesliggende områder. Og både landsbyboerne selv, deres drikkevand og de banan- og yuccaplanter, som de lever af, bliver ramt af sprøjtemidlet, der falder ned fra himlen.
Deres livsvigtige afgrøder tager ligeså meget skade af plantegiften, som de små grønne kokabuske, sprøjtemidlet er tiltænkt.
Og ud over ødelagte planter og forurenet drikkevand, fortæller de indianske folk også om smertefulde hudlidelser og problemer med luftvejene, når fly uden varsel spreder plantegift to til tre gange om året.
Giften regnede ned over dem
En af de indianske familier, der lever med, at deres land bliver sprøjtet med glyphosat tre gange om året, bor i landsbyen Tortola i det sydvestligste Colombia. Da sprøjteflyet kom for første gang i 2005, anede de ikke hvad der skete over hovedet på dem.
- Vi gik i panik, og troede vi skulle dø. Vi fik alle væsken fra flyet ud over vores hud, og det sved og kløede, som om man havde brændt sig, siger familiens mor, Heribertha Cueros på 47 år til P1 Dokumentar.
Da flyet forsvandt fra himlen og der faldt ro over landsbyen, drak de alle af vandet. Også Heribertha Cueros 8 dage gamle baby fik vand, da hun ikke kunne give bryst. Heribertha hentede vand i hyttens åbne vandtank, varmede det, og gav det til sin nyfødte søn Yaneson.
Baby døde efter sprøjtning
Men kort tid efter begyndte den lille dreng at græde utrøsteligt. Han kastede op og fik diarre. Og senere samme dag dør Yaneson.
Efter drengens død, klagede Heribertha Cueros og hendes mand, Norman Jesus Chiripua, til myndighederne.
- Vi klagede i forbindelse med, at vores barn døde af sprøjtningerne, men det kom der ikke noget ud af. De svarede ikke, siger Heribertha Cueros til P1 Dokumentar.
Gift nødvendigt i kampen mod kokain
Ifølge den colombianske regering, er sprøjtningen med glyphosat, også kendt som Round Up, et nødvendigt redskab i kampen mod kokain og mod armerede modstandsgrupper i Colombia.
Det foregår nemlig i områder, hvor politiets narkopatruljer risikerer at blive skudt, bombet eller kidnappet, hvis de sætter deres ben på jorden.
Læger og forskere, der påpeger, at der er sundhedsproblemer med sprøjtningen, er derfor ikke særlig populære. Det fortæller flere eksperter i regionen til P1 Dokumentar.