Helvede på jord: Tøndebomber spreder rædsel i Aleppo

Præsident Bashar al-Assads brug af tøndebomber mod civile er en forbrydelse mod menneskeheden, siger Amnesty International i ny rapport.

Et helvede på jord.

Sådan beskriver indbyggere den syriske by Aleppo i en ny rapport fra Amnesty International, som afslører nye uhyrligheder.

Ifølge rapporten, der udkom i dag, har præsident Bashar al-Assad og det syriske regime smidt adskillige tøndebomber i landet siden 2014. Det er foregået systematisk, og målene har været - og er fortsat - skoler, hospitaler, moskeer og markedspladser i byen, skriver Amnesty International.

- Vi har kunnet dokumentere i Aleppo, at man helt bevidst er gået efter at slå civilbefolkningen ihjel. Man har brugt meget mere dødelige våbentyper - eksempelvis tønder fyldt med sprængstof, der sender tusindvis af metalfragmenter ud, når de eksploderer. Her har vi hørt helt forfærdelige vidneudsagn om, hvordan mennesker bliver revet fra hinanden, siger Policychefen i Amnesty Internationals danske afdeling, Sune Buch Segal.

Forbrydelser mod menneskeheden

De nye afsløringer om det massive omfang af tøndebomber har fået Amnesty International til at anklage det syriske regime for at begå forbrydelser mod menneskeheden.

Ifølge rapporten har der i løbet af april været mindst 85 angreb med tøndebomber i Aleppo, og det har kostet mindst 110 livet.

Se DRs mellemøstkorrespondent fortælle om situationen i Syrien. Klik på play i videoen over artiklen.

Da Aleppo er den by, der er hårdest ramt af krigens ødelæggelser, har Amnesty ikke haft adgang til byen. Til gengæld har de talt med talrige vidner, der bor der til daglig, samt med folk, der er flygtet. Og beretningerne er slående:

- Vi har langsomt vænnet os til, at helikopterne flyver over hovedet på os. Jeg kigger ikke længere op. Jeg lugter død overalt, siger en af beboerne fra Aleppo.

- Efter bombningen, så jeg børn uden hoveder. Der var ligdele overalt. Det er sådan, jeg forestiller mig, at helvede må være, siger en 30-årig fabriksarbejder, der overlevede et angreb i 2014.

En syrisk mand holder en lille pige på armen, efter et af regimets tøndebombe-angreb i Aleppo den 6. marts. (Foto: © Fadi al-Halabi, Scanpix)

Tøndebombernes kraft er også mere, end hvad hospitalerne kan tackle:

- Tøndebomber er det mest frygtelige og smertefulde våben… traumer, så frygtelig mange amputationer, tarme, der vælter ud af kroppen. Det er så uhyggeligt. Vi har set mange utrolige ting. Men de her skader, kan du ikke slå op i nogen lægebøger, siger en lokal kirurg.

Ikke kun Islamisk Stat der dræber

Det er ikke første gang, vi hører om, at Assad-regimet har angrebet og dræbt civile, men det er første gang, at tøndebombardementer bliver beskrevet så detaljeret, påpeger Sune Buch Segal. Og det er vigtigt, at få et større fokus på det syriske regime:

- Pointen er netop, at regimet fortsætter med at dræbe sin egen civilbefolkning, efter at flere end 200.000 er omkommet. Vi er bekymrede for, at al energien bliver brugt på at bekæmpe Islamisk Stat. Hvis man kigger på drab, så har det syriske regime dræbt flere, end Islamisk Stat har, siger han.

Præsident Bashar al-Assad har flere gange afvist, at styret anvender tøndebomber i den krig, der nu har varet mere end fire år. Så sent som i februar kaldte han anklagen om bombning for 'en barnlig påstand'.

I dag begynder FN's særlige udsending at afholde politiske konsultationer med krigens forskellige aktører, for at se, om man kan puste nyt liv i de fredsforhandlinger, der ellers er gået i stå.

BILLEDER Tøndebomber hagler ned over Syriens største by

  • Et af regimets kampfly kan ses på himlen, og så falder den. Tøndebomben. En olietønde fyldt med eksplosiver og knivskarpe metalrester. (Foto: © Ahmed Muhammed Ali, Getty Images)
  • Bomben eksploderer i det øjeblik, den lander på jorden. Metalsplinterne flyver til alle sider og rammer dem og det, som de passerer. (Foto: © Ahmed Muhammed Ali, Getty Images)
  • Civile flygter fra regimets angreb, mens støvet fra kollapsede bygninger står om ørerne på dem. (Foto: © Ahmed Muhammed Ali, Getty Images)
  • Lørdag tog den livet af to kvinder. Dødstallet stiger muligvis, for flere er blevet hårdt sårede, lyder det fra Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder. (Foto: © Ahmed Muhammed Ali, Getty Images)
  • Det var midt på dagen. Handlende gik rundt, mens solen skinnede ned på boderne på et marked i Syriens største by, Aleppo, da bomben faldt. (Foto: © Ahmed Muhammed Ali, Getty Images)
  • Dagens tøndebombe-angreb er på ingen måde unikt. (Foto: © Ahmed Muhammed Ali, Getty Images)
  • Det er tæt på at være dagligdag i storbyen, der husede omkring fem millioner mennesker, da oprøret i Syrien startede i marts 2011. Siden da har byen været en højborg for oprørere, der gik imod det syriske regime. Og som mange andre steder, hvor oprørerne står stærkt, anvender regimet tøndebomber. (Foto: © Ahmed Muhammed Ali, Getty Images)
  • Rædslerne kom ikke kun fra luften tidligere på ugen. Syriske regimestyrker affyrede jord-til-jord-missiler i Aleppo-bydelen Bab al-Hadeed. (Foto: © Abdalrhman Ismail, Scanpix)
  • Støv fra murbrokkerne har lagt sig som en tyk maske på en ung pige i Bab al-Hadeed, efter at regimets jord-til-jord-missiler blev affyret tirsdag. (Foto: © Abdalrhman Ismail, Scanpix)
  • En kvinde holder en lille pige i hånden, mens de søger tilflugt fra missilerne i Aleppo tirsdag. (Foto: © Abdalrhman Ismail, Scanpix)
  • Hjælpearbejderne 'De Hvide Hjelme' leder efter overlevende i området, hvor jord-til-jord-missilerne blev affyret tirsdag. (Foto: © Abdalrhman Ismail, Scanpix)
  • Oprørsgrupper kæmper side om side mod regimet, og de kæmper mod hinanden. Og regimet er også til stede på jorden. Tidligere på ugen fræsede jord-til-jord-missiler pludselig gennem et kvarter i byen (Foto: © Abdalrhman Ismail, Scanpix)
  • Ødelæggelserne i Syriens største by er massive efter flere års krig. (Foto: © George Ourfalian, Scanpix)
  • Aleppo har dannet rammen om utallige kampe, siden oprøret i Syrien startede i foråret 2011. (Foto: © Abdalrhman Ismail, Scanpix)
  • Aleppo har i årevis været en højborg for oprørere i Syrien. Som med andre oprørskontrollerede områder i landet, benytter regimet sig af tøndebomber, der bliver kastet ned fra luften. Samtidig er der ofte kampe på jorden i byen. (Foto: © SANA, Scanpix)
  • Et billede over byen, der har været hjem for cirka fem millioner mennesker, viser ødelæggelserne i Syriens største by. (Foto: © Rami Zayat, Scanpix)
  • Indbyggere går rundt i murbrokkerne fra et raketangreb fra en oprørsgruppe i det kristne kvarter Suleimaniyah i Aleppo. (Foto: © George Ourfalian, Scanpix)
1 / 17