Et helikopterangreb på højesteret og indenrigsministeriet i Venezuelas hovedstad kan være begyndelsen på enden for præsident Nicolas Maduro. Det forudser DRs korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad.
En helikopter angreb tirsdag aften den venezuelanske højesteret, og der blev ifølge landets informations- og kommunikationsminister, Ernesto Villegas, kastet i alt fire granater, heraf to mod en gruppe soldater fra nationalgarden, som bevogtede bygningen. Siden blev der ifølge Villegas affyret 15 skud i området omkring indenrigsministeriet. Han afviser, at der skulle være sårede eller døde i forbindelse med helikopterangrebet.
Helikopteren blev tilsyneladende fløjet af en pilot, som hedder Oscar Perez, fra Venezuelas sikkerhedspoliti. Perez havde forud for angrebet lagt en video ud på sin Instagram-profil, hvor han opfordrer til modstand mod Maduros styre og fortæller, at han er en del af en gruppe bestående af både militær- og politifolk samt civile, som vil bekæmpe præsidenten.
Flankeret af bevæbnede mænd
- Vi har to valg: enten vil vi i fremtiden blive dømt af vores samvittighed og af folket, eller også må vi begynde at befri os fra denne korrupte regering, siger piloten blandt andet i erklæringen, hvor han flankeret af fire bevæbnede og maskerede mænd også kræver udskrevet valg og præsidentens afgang.
Angrebet kan tolkes som et tegn på, at præsident Nicolas Maduro er ved at miste opbakning fra de væbnede styrker i det kaosramte sydamerikanske land.
- Det er meget alvorligt for Maduro. Hvis det er sådan, som billedet tegner sig lige nu, er det første gang, at vi for alvor ser sprækker i støtten til Maduro indenfor hæren eller politiet. Det har indtil nu været det sted, han har kunnet finde sin støtte.
- Han er jo en meget upopulær præsident. Men han har indtil videre stået meget sikkert med militærets opbakning. Hvis det begynder at sprække, så er det måske starten på enden for Maduro som præsident i Venezuela, forudser DRs korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad.
En alvorlig situation for Maduro
- Det der skal til for at Maduro skal falde eller trække, er hvis vi ser, at hæren begynder at vende sig imod ham. Kan det her være det første eksempel på det - det kan det måske. Det må vi vente at se de kommende dage, om det kan blive verificeret. Men hvis det er rigtigt, så er det en meget alvorlig situation for Nicolas Maduro, uddyber Kristian Almblad til P1 Morgen.
Mens oppositionen har magten i parlamentet, har Nicolas Maduro selv udpeget dommerne i højesteret, som han dermed har kontrollen over. Med en ændring i forfatningen vil præsidenten fjerne beføjelser fra parlamentet og konsolidere sin egen magt.
Venezuela er hårdt ramt mangel på fødevarer og medicin, og sidste år var inflationen i landet den højeste i hele verden. Det har ført til voldsomme demonstrationer, hvor Maduro har indsat militæret og mindst 75 civile er døde. Amnesty International har i en rapport beskyldt de venezuelanske myndigheder for grove krænkelser af menneskerettighederne i forbindelse med demonstrationerne.
Præsidenten har betegnet helikopterangrebet som 'et terroristangreb', og at de væbnede styrker er sat ind i jagten på gerningsmændene.