Den islamistiske Hamas-bevægelse får 76 pladser og Fatah-partiet får 43 pladser ved valget til det palæstinensiske parlament. Hamas sidder dermed på over halvdelen af parlamentets 132 pladser.
Det viser de foreløbige tal fra den palæstinensiske valgkommission. Kommissionen siger, at der kan komme enkelte ændringer, men at et endeligt resultat vil være klar inden for to dage.
Fatah måske i opposition
Hamas har dermed sat sig tungt på den politiske magt i de palæstinensiske selvstyreområder. Alligevel taler bevægelsens ledere om samarbejde med de andre politiske kræfter.
Fatah, der i de seneste 10 år har haft stort flertal i parlamentet og siddet på regeringsmagten, tog allerede konsekvensen, inden det officielle resultat blev offentliggjort.
Premierminister Ahmed Qurie meddelte, at han og hans regering går af, og at Hamas nu må danne en ny regering.
Skiftet vækker bekymring i omverdenen
Hamas' valgsejr har udløst forbløffelse og uro i omverdenen.
Israels fungerende premierminister, Ehud Olmert, har indkaldt cheferne i forsvaret og sikkerhedsapparatet til et møde i dag, hvor Hamas' valgsejr står på dagsordenen. Også forsvarsminster Shaul Mofaz og udenrigsminister Tzipi Livni er indkaldt til mødet.
Arbejderpartiets formand, Amir Peretz, afviser at der kan forhandles med Hamas. Partiet anser ikke Hamas for at være en partner i fredsforhandlinger, siger Peretz, der her er helt på linje med udtalelser fra Olmert.
- Vi vil ikke forhandle med en modpart, der er en terror-organisation. Hamas er i kraft af sine handlinger og overbevisninger ikke en partner, og de underminerer stabiliteten i Mellemøsten, siger Peretz.
Annan og Bush opfordrer til at lægge våbnene
FN' s generalsekretær Kofi Annan opfordrer Hamas til at lægge våbnene.
- Enhver gruppe der ønsker at deltage i den demokratiske proces bør i sidste ende lægge våbnene, fordi der er en grundlæggende modsætning mellem at være bevæbnet og deltage i en demokratisk proces, sidde i parlamentet - og jer er overbevist om at de også er opmærksomme på det.
USA's præsident George W. Bush, afviser, at USA kan samarbejde med Hamas-bevægelsen om fred i Mellemøsten. Det kræver først, at Hamas nedlægger sin væbnede fløj og opgiver målet med udslettelse af Israel.
- Jeg kan ikke se, at man kan blive partner i fredsforhandlinger, hvis man er fortaler for at ødelægge et andet land, siger Bush om Hamas, som har vundet det palæstinensiske valg stort. Bush glæder sig dog over den høje valgdeltagelse og ser det også som et sundhedstegn, at Fatah-bevægelsen nu får politisk modstand i palæstinensisk politik.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53308003a11f9d08f0078d8e