Hædret oberst i "Ukraine-sag": Detaljer er forsvundet fra Trumps samtale med ukrainsk præsident

Afgørende dele af den omstridte samtale fremgår ikke af referatet, lyder påstanden.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, mødtes med Trump første gang ved FN's Generalforsamling i New York for en måned siden. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Noget for noget - eller som det hedder med et flot latinsk udtryk: Quid pro quo.

Et udtryk, som pludselig bliver nævnt på daglig basis i USA, hvor den politiske kamp i Kongressen fortsætter dag for dag.

Her har Demokraterne skruet tempoet op i indsamlingen af informationer, der kan lede til anklagepunkter i en eventuel rigsretssag mod præsident Trump.

Og omdrejningspunktet er en telefonsamtale mellem Donald Trump og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i sommer. For var der tale om, at Trump bevidst tilbageholdt vigtig militær bistand til Ukraine for at få Zelenskyj til at indlede specifikke efterforskninger?

Heriblandt af manden, der kan blive en politisk rival for Trump, demokraten Joe Biden.

Det rene vås, siger Trump, der flere gange har refereret til samtalen som "upåklagelig" og henvist til, at amerikanerne selv kan læse udskriften af samtalen.

Det Hvide Hus har offentliggjort samtalen, men trods Trumps påstand om det modsatte, er det ikke en eksakt gengivelse - hvilket også fremgår af dokumentet.

Detaljer udeladt

Faktisk mangler der detaljer i det udskrift, der er blevet offentliggjort. Sådan lyder det i hvert fald fra en af de rådgivere, der overhørte samtalen.

Den dekorerede oberst Alexander Vindman vidnede i går i Kongressen og berettede blandt andet, hvordan samtalen mellem de to præsidenter gjorde ham så bekymret, at han indberettede det til det nationale sikkerhedsråd.

- Jeg fandt det ikke passende at kræve af en udenlandsk regering, at den skal efterforske en amerikansk statsborger, og jeg var bekymret for, hvad det kunne betyde for USA's regerings støtte til Ukraine, sagde han.

Alexander Vindman er leder af europæiske anliggender i USA's nationale sikkerhedsråd. (Foto: © Mandel NGAN, Scanpix)

Ifølge Vindman, der er en højtstående rådgiver i det nationale sikkerhedsråd med ansvar for blandt andet USA's forhold til Ukraine, forsøgte han ifølge New York Times at få tilføjet nogle detaljer til udskriften af samtalen.

Blandt andet skulle den ukrainske præsident specfikt have nævnt Burisma - det ukrainske energiselskab, Joe Bidens søn Hunter Biden, arbejdede for. Ligesom det angiveligt også er blevet udeladt, at Trump i samtalen hævder, at der findes båndede optagelser af Joe Biden, som taler om korruption i Ukraine.

Angrebet af Trump

Allerede inden Vindman mødte op til høring i Kongressen, blev hans troværdighed angrebet af både præsident Trump og adskillige højtstående republikanere. Blandt andet blev det faktum, at Vindman er født i det tidligere Sovjet og først kom til USA som tre-årig brugt som skyts mod hans loyalitet mod USA.

Præsidenten anklagede ham samtidig for at være en såkaldt "Never Trumper" - en der aldrig vil støtte Donald Trump. Præsidenten har dog ikke leveret yderligere bevis for, at obersten skulle være en politisk modstander.

- Ukraine-samtalen bekymrede tilsyneladende "Never Trumper"-vidnet. Overhørte han samme opkald som mig? Det kan ikke være muligt! Bed ham om at læse udskriften, skrev Donald Trump blandt andet på Twitter.

Formanden for efterretningsudvalget, demokraten Adam Schiff (i midten) leder høringerne og bliver konsekvent af præsident Trump kaldt "Shifty Schiff" (luskede Schiff, red.) (Foto: © MARK WILSON, Scanpix)

Den vedvarende kritik af høringerne - som indtil videre er foregået bag lukkede døre - har fået ledende demokrater i Repræsentanternes Hus til at stille et forslag, som skal formalisere de videre skridt mod en rigsretssag.

Det betyder blandt andet, at høringerne fremover foregår i fuld offentlighed, ledet af efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus.

Derefter vil al information blive sendt videre til retsudvalget, som skal tage stilling til, om man vil føre en rigsretssag mod præsidenten.