Grønt lys for netforbud

EU-Parlamentet har givet medlemslandene mulighed for at fratage fildelingspirater muligheden for at bruge internettet.

EU-lande kan med fraværet af den omstridte paragraf indføre 3-strikes-reger, der fratager netpirater deres netforbindelse, hvis de gentagne gange ulovligt henter film og musik.

Det har bølget frem og tilbage længe, men nu skulle det være sikkert: EU-lande må gerne fratage fildelingspirater netforbindelsen uden en dommerkendelse.

Det er blevet klar, efter EU-Parlamentet har droppet den såkaldte amendment 138 i en kommende lovpakke på tele-området.

Paragraffen betyder i grove træk, at adgangen til internet ville blive en borgerrettighed, der altså ikke kan fratages folk, medmindre det besluttes af en domstol.

Tre overtrædelser lukker forbindelse

Fjernelsen af Amendment 138 bekræftes overfor ComON af danske embedmænd tæt på forhandlingsprocessen.

Paragraffen har fyldt meget i forhandlingerne om den store telelovpakke, og den har været EU-borgeres sidste værn mod "3 strikes-and-you're-out".

Begrebet betyder, at hvis en borger tages i ulovlig fildeling tre gange, kan han uden rettergang fratages sin netforbindelse.

Paragraf i strid med traktat

Som årsag til, at den nu er droppet, har parlamentets egne jurister forklaret, at paragraffen slet ikke følger EU-traktaten, idet den ville betyde en regulering af retsplejelovgivningen i de enkelte medlemslande.

Den britiske akademiker Monica Horten har fulgt forhandlingerne om telekompakke de seneste to år. Hun tror imidlertid, at der flere forklaringer på parlamentets pludselige afvisning af amendment 138.

Frankrig og England presser

Hun mener blandt andet, at man i den særlige forhandlingsgruppe, som har forhandlet med Ministerrådets embedsmænd har bøjet sig for et massivt pres for at gå med til en udvanding af amendment 138.

Formålet skulle være, at medlemslande som Frankrig og England ikke ville blive forhindret i at indføre 3-strikes lovgivning.

- Udlægningen om, at amendment 138 er imod EU-traktaten, er ikke bekræftet af uafhængige jurister og bør mødes med en god portion skepsis,” skriver hun i følge comON.