GRAFIK Disse lande vil EU have til at tage flere asylansøgere

Europa-Kommissionen har præsenteret et forslag til en mere ligelig fordeling af asylansøgere i EU-landene.

En god håndfuld lande tager imod langt de fleste asylansøgere i EU. Og det vil Europa-Kommissionen nu ændre med en ny strategi.

Kommissionen præsenterede onsdag sit forslag til, hvilke medlemslande der skal huse flere asylansøgere som led i et nyt kvotesystem.

Forslaget vil - hvis det bliver vedtaget - i perioder med særligt pres på EU's ydre grænser betyde, at asylansøgere ikke nødvendigvis skal have deres sag behandlet i det første EU-land, de ankommer til.

Du kan se EU's forslag til en omfordeling af asylansøgerne i grafikken øverst i artiklen.

Danmark står ude

Danmark står på grund af retsforbeholdet uden for samarbejdet om en omfordeling af migranter. Det samme kan Storbritannien og Irland vælge at gøre.

Næstformand i Europa-Kommissionen Frans Timmermans ville på et pressemøde i Bruxelles onsdag ikke forholde sig til, hvad det betyder for ønsket om en solidarisk fordeling af asylansøgere, at tre ud af 28 medlemslande kan stå udenfor.

- Vi kan tale længe om, hvorvidt det er godt eller skidt, men sådan er traktatsituationen. Det er en svær situation. Men kommissionen er nødt til at arbejde med traktaten, som den er, sagde han ifølge Ritzau.

Svære udsigter for nyt system

I det hele taget er det desuden svært at forestille sig, at kvotesystemet bliver vedtaget. Det vil nemlig betyde, at størstedelen af EU-landene skal tage flere asylansøgere, end de gør i dag.

Men lykkes det for Europa-Kommissionen at få sit forslag igennem, så skal asylansøgere fordeles blandt de deltagende lande ud fra en vægtet opgørelse.

Den skal baseres på landenes befolkningsstørrelse, bruttonationalprodukt, antallet af modtagne asylansøgere og andelen af arbejdsløse.

Vestager: Samlet kommission bag udspil

EU's danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, understreger over for Ritzau, at det er en samlet kommission, der står bag onsdagens udspil.

Hun henviser til, at der i dag er et alt for stort pres ikke mindst på Italien, som mange asylansøgere har som indgangspunkt til Europa. Og det pres skal EU-landene løfte i samlet flok.

- Det er jo som om, EU's institutioner og Italien bliver bedt om at løse det her. Det sker ikke. Det har været prøvet nu i en årrække. Så må man gøre noget andet, siger Margrethe Vestager og fortsætter:

- Når et system er ved at bryde sammen, så er det jo ikke nogen løsning bare at opgive sin menneskelighed og sige: Så kan det også bare være det samme.