GRAFIK Det sker der med kroppen efter flere dage i en grotte

Både fodboldrengenes væskebalance og fordøjelse kommer i problemer.

Når man tilbringer flere dage i en grotte med farlige bakterier og meget lidt næring og lys, vil det alt andet lige få konsekvenser for helbredet.

En af de største udfordringer for de 12 fodbolddrenge og deres træner, der har været indespærret i en grotte i det nordlige Thailand siden den 23. juni, er bakteriesygdomme og væskemangel.

Det fortæller lektor og overlæge ved Aarhus Universitetshospital Carsten Schade Larsen.

- Selvom man ikke laver noget, taber vi alle sammen væske fra huden, og man er nødt til at tisse for at komme af med affaldsstoffer, så man mister omkring halvanden liter væske i døgnet. Og får man ikke nok væske og næring, risikerer man at dehydrere, siger han.

Risiko for infektioner og diaré

Selvom der har været rigeligt med vand omkring de 12 drenge og deres træner, inden de fik hjælp efter ti dage, er det farligt at indtage på grund af bakterier og parasitter fra blandt andet ekskrementer fra rotter og flagermus.

- Der er stor risiko for infektioner og diarré. Heldigvis kan det meste relativt nemt behandles, forklarer Carsten Schade Larsen.

I morges dansk tid genoptog redningsmandskabet arbejdet for at få de sidste fem personer ud af grotten.

De reddede drenge er alle på hospitalet, hvor de formentlig skal blive den næste uges tid.

I grafikken øverst i artiklen kan du få et overblik over, hvilke dele af kroppen, der påvirkes.

NB. Drengene har siddet 10 dage i grotten uden hjælp, men efterfølgende har de fået mad, væske og anden nødvendig hjælp. Grafikken er lavet ud fra de 10 dage uden hjælp.

Sådan ser grotten ud: