Grækenland: EU-aftale vil være løftebrud for regeringen

Den græske regering lovede under valgkampen et opgør med sparepolitikken, så den har det svært med EU's krav.

'Skam jer - Hold op med at udnytte Grækenland', står der på banneret, som er henvendt til EU-ledere i eurozonen. (Foto: © Stephanie Lecocq, Scanpix)

Grækenlands regering arbejder i disse timer på højtryk inden topmødet i Bruxelles i morgen, der ventes at blive afgørende for Grækenlands fremtid i eurozonen.

Den græske regering har fremlagt et kompromisforslag, men indholdet kendes ikke.

- Regeringen siger selv, at den vil gå langt for et kompromis, og premierminister Alexis Tsipras har talt i telefon med både Tysklands kansler, Angela Merkel, Frankrigs præsident Hollande og EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker, siger Niels Kvale, der er DR Nyheders Europakorrespondent.

Ændring af løbetid for lån

- Det er svært at sige, hvad der skal til for at løse dødvandet. Noget, der kunne få den græske regering til at overveje et kompromis, kunne være et form for løfte om at lempe den græske gæld, eventuelt ved at ændre løbetiden for lånene, siger han.

Niels Kvale kalder situationen svær, fordi regeringens hovedløfte ved valget i januar var at gøre op med sparepolitikken.

- Det vil være svært for Tsipras at gennemføre flere besparelser over for en græsk befolkning, som har set mange store og drastiske besparelser de seneste fem å. Den aftale, regeringen bliver bedt om at indgå med kreditorerne, vil være et brud på valgløfterne, siger han.

Meget uerfarne politikere

Malene Wind, professor i europæisk politik på Københavns Universitet, hæfter sig i Europa Lige Nu på P1 ved, at de græske politikere er meget uerfarne, og at det har vist sig at være en hæmsko.

- I EU har de talt pænt om, at en aftale er nær, men når de kommer hjem i parlamentet, lover de bål og brand og siger, at EU vil ydmyge dem. Det går simpelthen ikke, siger hun.

En form for moms kan komme i spil

Hun tror ikke, at der indgås en aftale i morgen, og heller ikke, at Grækenland betaler det, de skal 30. juni. Men der vil ikke ske noget, fordi konsekvenserne af et Grækenland uden for eurozonen vil være uoverskuelige, lyder det.

Hans Martens, tidligere direktør, nu seniorkonsulent i tænketanken EPC, tror, at Grækenland vil give sig nok til et kompromis, og det mener han kan være løfte om en pensionsreform næste år og en moms, som vil skaffe hurtige penge, og hvor turister kommer til at betale en del.