Gigantisk askesky, evakueringer og millioner af kubikmeter lava: Her er fem tidligere vulkanudbrud i Island

Dagens vulkanudbrud i Island er ét i en længere række af udbrud de seneste år.

Vulkanudbrud i Fagradalsfjall i Island tilbage i 2021. Først efter seks måneder stoppede lavaen med at flyde igen. På det tidspunkt var 140 millioner kubikmeter magma strømmet ud i området omkring vulkanen. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

I morges vågnede islændingene til endnu et vulkanudbrud, som har fået hele verden til at vende øjnene mod øen i nord.

Men det er langt fra første gang, at Island har oplevet et vulkanudbrud. For menneskene her er den underjordiske aktivitet en del af livet.

Selv om vulkanudbruddene sker med hyppige mellemrum, så kan de alligevel have store konsekvenser for islændingene selv - og resten af verden.

Her er en oversigt over fem store vulkanudbrud de seneste år.

1973: Hel ø måtte evakueres

Den 23. januar 1973 gik vulkanen Eldfell i udbrud på den islandske ø Heimaey, der er en del af de såkaldte Vestmannaøer syd for Island.

Udbruddet startede med en 1,6 kilometer lang revne i jordskorpen tæt på byen på den lille ø og hurtigt måtte samtlige 5.000 beboere evakueres.

Knap en tredjedel af øens huse blev begravet under aske og lava, mens mange flere blev beskadiget.

Da vulkanen stoppede sit udbrud igen i sommeren 1973, havde den udspyet 20 millioner kubikmeter aske. Udbruddet betød også, at Heimaey voksede med over to kvadratkilometer på grund af de massive lavastrømme fra vulkanen.

Efter udbruddet sluttede vendte en stor del af øens beboere tilbage.

2004: Én af Islands mest aktive vulkaner på spil (igen)

Er en vulkan gået i udbrud i Island, er det et godt bud, at det er Grímsvötn, der igen er på spil.

Vulkanen er den mest aktive i Island med en lang række udbrud de seneste 1.100 år.

Vulkanen ligger under en flere hundrede meter tyk gletsjer. Det betyder, at der ofte opstår såkaldte jøkelløb i forbindelse med Grímsvötns udbrud.

Et jøkelløb er voldsomme mængder af smeltevand fra en issø, der strømmer ud under en gletsjer - for eksempel i forbindelse med et vulkanudbrud.

Da Grímsvötns i 2004 gik i udbrud fossede der også store mængder vand ud i det omkringliggende område. Heldigvis skabte det ikke store ødelæggelser, men jøkelløb kan give risiko for store flodbølger.

I 2011 gik Grímsvötns igen i udbrud, og det gav problemer for luftfarten. Dog langt fra lige så mange problemer, som en anden vulkan forårsagede året forinden.

2010: Gigantisk askesky holdt flyene på jorden

Hvis du havde planer om en udlandsrejse i 2010, så er der gode chancer for, at du husker vulkanen Eyjafjallajökulls udbrud.

Det måske mest kendte af de seneste års store islandske vulkanudbrud sendte en ti kilometer høj askesky i vejret, da den gik i udbrud den 14. april.

Over 100.000 flyafgange blev aflyst og passagerer i 313 lufthavne var strandet, fordi de mange tons små partikler fra askeskyen kunne give problemer for flymotorerne.

Den 15. april 2010 blev luftrummet over Danmark, Færøerne, Norge, Storbritannien og Irland lukket. En uge senere var flytrafikken næsten genoptaget, og da udbruddet søndag den 23. maj 2010 var slut, kunne flyene igen lette over Europa.

2014: Udbrud varede ved i et halvt år

Den 29. august 2014 gjorde en 1,8 kilometer lang revne nord for iskappen Vatnajökull det klart, at et nyt vulkanudbrud var gået i gang.

Bárðarbunga-vulkanens udbrud var det største vulkanudbrud i Island i mere end 200 år.

Udbruddet varede i næsten et halvt år og sluttede først igen den 27. februar 2015.

Heldigvis ligger Bárðarbunga, der er en af Islands største vulkaner, i et relativt øde område. Derfor skete der ikke større skade ved udbruddet.

Udbruddet skabte et stort lavafelt, som fik navnet 'Holuhraun', som kan oversættes til "den hule lava" eller "porøs lava".

2021: Gik i udbrud efter 6.000 år i ro

I 2021 valfartede tusindvis af turister til Island for at se det udbrud, der på det tidspunkt var det længst varende i 50 år.

Udbruddet skete i foråret 2021, da vulkanen Fagradalsfjall begyndte at sende lava ud i området.

Ifølge vulkanologer var det første gang i omkring 6.000 år, at netop dette område cirka 40 kilometer fra Reykjavik havde oplevet et udbrud.

Først efter seks måneder stoppede lavaen med at flyde igen. På det tidspunkt var 140 millioner kubikmeter magma strømmet ud i området omkring vulkanen.

Kilder: Lex.dk, DR.dk, The Guardian, VisitIceland, Icelandic Met Office.