Gibraltar frigiver iransk olietanker

Beslaglæggelsen af den iranske olietanker har skabt spændinger mellem Storbritannien og Iran.

Det iranske skib Grace 1 har været tilbageholdt ved Gibraltar i over en måned. (Foto: © Jon Nazca, Scanpix)

Det iranske tankskib Grace 1 er blevet frigivet af myndighederne i Gibraltar.

Det bekræfter Gibraltars førsteminister, Fabien Picardo.

Tankskibet blev opbragt ved Gibraltar af britiske styrker den 4. juli på grund af mistanker om, at skibet brød EU's sanktioner ved at levere olie til Syrien.

Ifølge BBC blev 30 britiske marinesoldater fløjet til Gibraltar efter ønske fra enklavens regering for at assistere med aktionen.

Siden har det britiske udenrigsministerium sagt, at skibets videre skæbne afhænger af myndighederne i enklaven, som er et britisk oversøisk territorium ved Spaniens sydkyst.

Fabien Picardo siger ifølge The Guardian, at skibet er blevet frigivet, efter man har modtaget skriftlige forsikringer fra Iran om, at skibet ikke sejler til Syrien.

USA ville stoppe frigivelse

Det 330 meter lange tankskib skulle efter sigende have været frigivet i forbindelse med et retsmøde tidligere i dag, men det satte en amerikansk anmodning en midlertidig stopper for, oplyser Gibraltars regering i en udtalelse, skriver Ritzau.

- Det amerikanske justitsministerium har ansøgt om at beslaglægge Grace på baggrund af en række beskyldninger, som nu bliver taget i betragtning, lød det i udtalelsen.

Britiske marinesoldater deltog i aktionen mod det iranske olietankskib i sidste måned. (Foto: © pool, Scanpix)

Havde det ikke været for amerikanerne, så "var skibet sejlet", lød meldingen fra højesteretsdommeren Anthony Dudley i Gibraltar tidligere i dag, beretter lokalavisen Gibraltar Chronicle.

Ligeledes blev skibets kaptajn og tre officerer tidligere i dag frigivet fra detentionen i Gibraltar, skriver AP.

Dagens træk fra amerikanerne "modarbejder" de britiske myndigheders og Gibraltars forsøg på at nedtrappe spændingerne med Tehran, lyder det fra nyhedsbureauet.

Men det amerikanske forsøg på at blokere frigivelsen ser ud til kun at resultere i et par timers forsinkelse. Ifølge Fabien Picardo er der dog stadig mulighed for, at amerikanerne kan få held med deres protest, skriver The Guardian.

Irans udenrigsminister, Javad Zarif, langer ud efter amerikanerne og betegner det som et forsøg på pirateri.

Øgede spændinger

Briternes beslutning om at tilbageholde det iranske skib har forværret forholdet mellem de to lande. Iran har beskyldt briterne for pirateri og har svaret igen ved efterfølgende at opbringe et britisk skib i Hormuz-strædet.

Strædet er en snæver havstrækning ud for Irans kyst, hvor en stor del af verdens olie sejles i gennem.

Briterne har efterfølgende sendt et krigsskib til området for at deltage i en flådemission med USA for at sikre skibsfarten i Hormuz-strædet.

Forholdet mellem Iran og amerikanerne har været meget spændt under Trump-regeringen, der sidste år trak USA ud af den historiske atomaftale med præstestyret, som Obama-regeringen indgik med landet i 2015.

De seneste måneder har ført til øgede spændinger mellem Iran og USA samt flere af amerikanernes arabiske allierede.

Det er blandt andet kommet til udtryk ved øget amerikansk militær tilstedeværelse i området, iranernes nedskydning af en amerikansk drone samt præsident Trumps melding om, at han var minutter fra at angribe Iran.

Konflikten i Hormuzstrædet

  • 8. maj: Irans præsident Hassan Rouhani siger på iransk stats-tv, at landet vil genoptage berigelsen af uran på højt niveau, hvis ikke EU-landene skærmer Iran mod USA's sanktioner.

  • 10. maj: USA meddeler, at landet har sendt B52-bombefly til Qatar, ligesom hangarskibet "Abraham Lincoln" er på vej til regionen på grund af en trussel fra Iran.

  • 13. maj: Fire tankskibe bliver udsat for sabotage nær havnebyen Fujairah i De Forenede Arabiske Emirater. To af skibene er saudiske. Iran anklages for at stå bag sabotagen, men det afviser iranerne

  • 13. juni: To olietankskibe bliver angrebet med sprængladninger i Omanbugten. USA anklager Iran for at stå bag, men det afviser landet. Ingen kom til skade ved angrebene.

  • 20. juni: Iran skyder en amerikansk drone ned i Hormuzstrædet. Iran hævder, at dronen befandt sig over iransk farvand, men det afviser USA.

  • 4. juli: Den iranske olietanker "Grace 1" bliver bslaglagt ved Gibraltar med hjælp fra britiske marinesoldater. Det sker på mistanke om, at skibet er på vej med råolie til Syrien i strid med EU's sanktioner. Iran afviser, at det er tilfældet og kræver skibet frigivet.

  • 18. juli: Donald Trump hævder, at det amerikanske krigsskib "USS Boxer" har nedskudt en iransk drone, efter den kom inden for en kilometer af skibet. Iran afviser dagen efter, at USA har nedskudt en af landets droner.

  • 19. juli: Gibraltar forlænger beslaglæggelsen af "Grace 1" med yderligere 30 dage.

  • 19. juli: Iran beslaglægger den svenskejede olietanker "Stena Impero", der er indregistreret i London, Storbritannien. Ifølge de svenske ejere befandt skibet sig i internationalt farvand på vej gennem Hormuzstrædet.

  • 20. juli: En talsmand fra Vogternes Råd i Iran oplyser, at beslaglæggelsen af den svenskejede olietanker skete som gengæld for tilbageholdelsen af "Grace 1" i Gibraltar.

  • Kilder: Reuters, AP, AFP, Ritzau