Gademedarbejder i Stockholm: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Urolighederne har aldrig været så voldsomme, som de har været i den seneste uge, lyder det fra gademedarbejder i Stockholm.

Said Ali er gademedarbejder i Stockholm, og han har aldrig oplevet så slemme optøjer, som der har hærget byen den seneste uge. (Foto: © Louise Damløv, DR)

Said Ali er gademedarbejder i bydelen Husby i Stockholm. Husby er et af de områder, der har været hårdest ramt af bilbrande, hærværk og stenkast den seneste uge, og derfor har Said Ali været på arbejde hver eneste nat. Her har han gjort alt, hvad han kunne for at få de unge til ikke at blive voldelige.

- Det har været svært både for os som gademedarbejdere, for politiet og for de unge selv, siger han til dr.dk.

Han taler løbende med de unge mennesker i Husby, og han kender flere af dem godt, fordi han selv bor i bydelen og har arbejdet der i flere måneder.

- Jeg har været ude alle nætterne. Og nogle af nætterne har det været meget ubehageligt med kampe mellem politiet og demonstranter, og politiet har også været meget aggressive, siger han.

Aldrig været sådan førSaid Ali har boet i Husby i flere år, og han har aldrig oplevet noget lignende, siger han.

- Det har aldrig været som det er nu. Tidligere har det været unge fra Husby, som har hængt ud i centeret, men nu kommer de alle mulige steder fra og laver ballade. Og dem kender vi ikke, og det gør det slemt, siger han.

Natten til lørdag var i modsætning til de andre nætter stille. Der var flere hundrede unge mennesker på gaden, men de forholdt sig roligt.

- Nu virker det til, at der kommer færre og færre unge på gaden, og at der kommer flere forældre og unge på gaden som hjælper til en god stemning, fortæller Said Ali.

Hårdt at se ens hjemby brændeOg det er han meget lettet over, for de seneste dage har været hårde.

- Det har været ret svært også fordi jeg har børn selv og jeg arbejder om natten. Det har været hårdt at se ens bydel brænde på den måde, siger han.

Han siger også, at han er ked af, at hans hjemby i medierne nu er blevet betegnet som en krigszone.

- Jeg bliver ikke decideret bange, men jeg er meget ærgerlig over, at det her går ud over min hjemby, og at alle medier rapporterer om, at det er en krigszone. Og jeg vil understrege, at det kun er 30 unge, der står for balladen - de andre hænger bare ud, siger han.