Opdateret 13/11: I en tidligere version stod der, at "udenlandske gidsler" havde fået lov til at rejse ud af Gaza. Der var retteligt tale om "udenlandske statsborgere". Vi beklager fejlen.
Situationen i Gazastriben bliver mere og mere desperat.
Sådan lyder det fra Jens Lærke, talsmand for FN's kontor for koordinering af humanitære anliggender, OCHA.
- Vi har ikke tidligere set en humanitær krise udvikle sig så hurtigt og så brutalt med så lidt intention fra verdenssamfundets side om at gøre noget ved det, siger han til P1 Morgen.
Jens Lærke repræsenterer FN-organisationen, der forsøger at koordinere hjælpen til indbyggerne i Gazastriben, der er under massivt israelsk bombardement.
Men den humanitære situation i området forværres dag for dag.
Der er i øjeblikket 1,4 millioner internt fordrevne flygtninge i Gazastriben, melder FN's hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge, UNRWA.
Men det er nærmest umuligt at få nødhjælp - mad, rent vand og medicin - sikkert ind til de nødlidende, fortæller Jens Lærke.
Kan ikke garantere chaufførers sikkerhed
Siden Israel indledte sit modsvar på Hamas' terrorangreb 7. oktober, er 70 UNRWA-ansatte i Gazastriben blevet dræbt, oplyser FN-organisationen.
- Vi har aldrig set så mange FN-arbejdere, der er blevet slået ihjel på så kort tid, siger Jens Lærke.
Det skyldes blandt andet, at det ikke har været muligt at få forsikring fra krigens parter om, at man indstiller beskydningen, når der køres nødhjælp ind, fortæller Jens Lærke.
- Vi kan ikke fortælle vores chaufører, at det er sikkert af køre derind. Det kan vi i øjeblikket ikke, siger han.
Jens Lærke efterlyser en øjeblikkelig pause i krigshandlingerne, så det er muligt at få humanitær hjælp ind.
- Vi skal have langt mere nødhjælp ind, vi skal have langt flere lastbiler, der kommer igennem Rafah-grænseovergangen, vi skal have langt flere grænseovergange åbnet, og vi skal have en humanitær pauser eller flere pauser, så vi kan levere den her nødhjælp sikkert, siger han.
I dag fortsættter de israelske styrker landoperationerne i det nordlige Gaza.
- Den israelske hær fortsætter med at gøre fremskridt i Gaza By og deltager i nærkamp med Hamas-terrorister, siger Daniel Hagari, talsmand for Israels hær i en pressemeddelelse ifølge CNN.
Samtidigt opjusterede Israel antallet af gidsler, som Hamas har bortført til Gaza-området, til 242 personer.
Unicef: 3.500 børn er blevet dræbt
De voldsomme bombardementer af Gaza-området fortsætter også fra luften.
De seneste to dage har israelske styrker beskudt Jabalia-kvarteret.
Ifølge Hamas-bevægelsen er næsten 200 mennesker omkommet efter de israelske angreb. DR har ikke kunnet verificere antallet.
Jabalia har status af en flygtningelejr, men er i realiteten en tæt befolket bydel i Gazastriben.
I alt er over 3.500 børn blevet dræbt i israelske luftangreb i Gazastriben i løbet af de seneste 25 dage, oplyser Unicef, FN's Børneorganisation.
Jens Lærke fra FN's kontor for koordinering af humanitære anliggender, OCHA, udtrykker frustration over, at det blandt andet ikke er lykkedes FN's Sikkerhedsråd at nå til enighed om en resolution, der kræver en humanitær pause i krigen.
- Det er dybt frustrerende, siger han.
Biden: Brug for en pause
USA's præsident, Joe Biden, sagde i nat dansk tid, at "vi har brug for en pause" i krigen.
En pause, der blandt andet skulle bruges til at forhandle løsladelse af gidsler, sagde præsidenten.
Ifølge CNN uddyber en unavngiven talsmand fra Det Hvide Hus, at præsidenten mente, at pausen både skulle bruges til at få frigivet gidsler og få nødhjælp ind.
Nogle af de udenlandske statsborgere, der i går fik lov til at rejse ud af Gaza, er australiere. Og på et pressemøde rettede den australske udenrigsminister, Penny Wong, en appel til Israel om at beskytte civile liv.
- Det internationale samfund vil ikke acceptere, at civile bliver ved med at dø. Så når Israels venner kraftigt opfordrer Israel til at udvise beherskelse, kraftigt opfordrer Israel til at beskytte civile, så er det vigtigt, at Israel lytter, sagde hun.
Jens Lærke fra OCHA sammenligner scenerne fra Gaza med de ødelæggelser, han så i forbindelse med jordskælvet i Tyrkiet i februar i år. Han mener, at det er på høje tid, at det internationale samfund griber ind.
- Spørgsmålet er: Hvor lang tid vil verden se på, at det her fortsætter, uden at reagere? siger han.
Hør P1 Morgen, hvor Jens Lærke blev interviewet. Indslaget begynder på tidskode 01:51:02.