Fredspris til Malala er kontroversiel i hendes hjemland

Langt fra alle pakistanere er stolte over, at Malala Yousafzay har vundet Nobels fredspris. Især ikke, fordi hun deler den med en inder.

Undervisning til piger er ingen selvfølge i Pakistans konservative egne. (Foto: © A MAJEED, Scanpix)

Nobelkommiteen traf i år det populære valg, da man tildelte fredsprisen til den 17-årige pakistanske aktivist Malala Yousafzay og den indiske børneforkæmper Kailash Satyarthi.

Men i Malalas hjemland er det langt fra alle, som jubler, fortæller asienkorrespondent i DR Philip Khokhar:

- Mange pakistanere i de store byer, kvinder og rettighedsforkæmpere er ekstremt stolte. Men der er også mange pakistanere - især mænd i de mere traditionelle egne - som simpelthen ikke tror på Malalas historie, siger Philip Khokhar.

Agent for CIA

Malala Yousafzay blev verdenskendt, da hun i 2012 blev skudt i hovedet i af Taleban på vej hjem fra skole i Swatdalen, fordi hun havde kæmpet for pigers ret til at gå i skole.

- Mange pakistanere tror, at det er noget, USA har fundet på det, og at hun i virkeligheden er spion for den amerikanske efterretningstjeneste CIA. Det er et meget splittet Pakistan, som har fået den her nyhed i dag, fortæller Philip Khokhar.

Og det hjælper bestemt ikke, at Malala skal dele prisen med en person fra arvefjenden Indien.

- Det vil også give næring til konspirationsteorierne om Malala i Pakistan, siger Philip Khokhar.

Betydning for piger

Han forventer dog, at fredsprisen vil være med til at sætte børns vilkår og retten til uddannelse på dagsordenen i Pakistan - især når det gælder piger.

- Der er rigtig mange fattige pakistanske børn, som ikke får en uddannelse. Og hvis en familie ikke har råd, så prioriterer man som regel, at drengene kommer i skole. Jeg tror fredsprisen betyder, at de her ting nu kommer til diskussion, siger asienkorrespondenten, der har dækket både Pakistan og Afghanistan.