EU-landene skal fortsætte kampen mod diskriminationen af LGBT+-samfundet og fortsætte med at forsvare de fundamentale rettigheder.
Det var budskabet fra 16 EU-lande, heriblandt Danmark, i et brev stilet til Europa-Kommissionen og rådsformand Charles Michel, inden medlemslandenes stats- og regeringschefer mødtes til EU-topmøde i Bruxelles.
Brevet kommer i kølvandet på, at Ungarn i sidste uge vedtog en voldsomt kritiseret lovgivning, der forbyder, at børn og unge bliver præsenteret for homoseksualitet og alternative kønsidentiteter i undervisningen.
- I nogle medlemslande ser vi en udvikling, der går den forkerte vej. Senest i Ungarn med en - synes jeg - fuldstændig uacceptabel tilgang til spørgsmål omkring blandt andet homoseksualitet, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på vej til topmødet.
- Det er vigtigt, at vi bruger et topmøde som i dag på at manifestere og understrege, at den europæiske union også er et værdifællesskab, sagde hun om baggrunden for afsendelsen af brevet.
Ungarn er ikke specifikt nævnt, men brevet skal ses som et udtryk for, at en lang række EU-lande nu optrapper værdikampen i EU.
Behov for fælles værdier
LGBT+-rettigheder var ikke oprindeligt på EU-ledernes dagsorden, men statsminister Mette Frederiksen sagde før mødet, at hun forventede, at spørgsmålet alligevel ville komme til at til at fylde "ganske meget".
- Det er en diskussion, vi burde være langt hen over i Europa, og som burde være blevet stadfæstet for længst. Men den bliver ved med at vende tilbage på dagsordenen. Også på forkert vis nogle steder, og derfor bliver vi nødt til at tage en diskussion igen.
Lovgivningen har ikke bare fået EUs ledere op af stolene. Den tyske by München ville i går oplyse byens stadion i regnbuefarver under kampen mod Ungarn og Tyskland i protest mod lovgivningen.
Det blev dog afvist af Uefa og i stedet blev andre steder, som for eksempel det olympiske stadion i Berlin, badet i regnbuefarver.
Ifølge Mette Frederiksen er fælles værdier altafgørende for EU.
- EU er rigtig mange ting – og meget af det er et teknisk og praktisk samarbejde om alle mulige politikområder. Men hvis ikke der er nogle meget stærke værdier, der forener os, så er vi ikke Europa. Men vi er Europa, og vi skal være Europa, sagde hun.
Når Ungarn ikke nævnes specifikt i brevet, skyldes det ifølge Mette Frederiksen, at der også er problemer i andre lande.
Blandt andet er Polen blevet kritiseret for flere steder i landet at have indført såkaldte LGBT-ideologi-frie zoner. Polen er da heller ikke medunderskriver af brevet, der tæller primært lande i Vest- og Sydeuropa samt Baltikum.
I strid med værdier
Kommissionsformand Ursula von den Leyen har tidligere på ugen kaldt den nye ungarske lov "en skændsel", der er i lodret strid med de værdier, som EU-samarbejdet bygger på.
Den strider nemlig mod EU-lovgivningen at diskriminere folk på baggrund af deres seksuelle orientering, og Ursula von der Leyen har nu taget første skridt i det, der kan ende med en traktatkrænkelsessag mod Ungarn.
I første omgang har Kommissionen over for Ungarn gjort opmærksom på de juridiske problemer, som der ifølge Kommissionen er i lovgivningen.
- Den er i strid med de grundlæggende værdier i EU: Menneskelig værdighed, lighed og respekt for menneskerettighederne. Vi kommer ikke til at gå på kompromis med disse principper, sagde Ursula von der Leyen tidligere på ugen.
En traktatkrænkelsessag kan ende med, at den ungarske regering bliver trukket for EU-domstolen og får påført sanktioner.
Og ifølge Mette Frederiksen kan det godt ende sådan.
- Det er EU-Kommissionen, der skal sikre, at traktaten bliver overholdt i medlemslandene. Og der kan jeg forstå, at Kommissionen har sagt, at man mener, det er et brud på traktaten og den underlæggende lovgivning – så jeg tror, vi kommer til at se en traktatkrænkelsessag, sagde Mette Frederiksen.
Ungarn kalder det en misforståelse
Ifølge Ungarns premierminister, Viktor Orban, er der tale om en misforståelse. Ifølge premierministeren handler det blandt andet om at beskytte børn og unge mod pædofili. Og han afviste før topmødet, at der er problemer med LGBT+-rettighederne i det østeuropæiske land.
- Jeg er en frihedskæmper. Under det kommunistiske regime blev homoseksuelle straffet, og jeg kæmpede for deres frihed og rettigheder, sagde han, da han ankom til Bruxelles.
Det er langt fra første gang, at Ungarn bliver beskyldt for at krænke LGBT+-rettighederne.
Sidste år fik den ungarske regering eksempelvis ændret landets forfatning, så det praktisk talt er blevet umuligt for homoseksuelle par at adoptere.
Ungarske børn skal nu også opdrages efter en kristen fortolkning af kønsrollerne, hvor "en mor en kvinde, og en far en mand" og derudover vedtog det ungarnske parlament sidste år en lov, der forhindrer transpersoner i at skifte køn i deres officielle papirer.
LGBT+-spørgsmålet ventes at blive debatteret under middagen torsdag aften.
På topmødet skal også coronasituationen og forholdet til Rusland og Tyrkiet diskuteres.