Frankrig skal på jagt efter en ny kommissærkandidat til Europa-Kommissionen, efter at Europa-Parlamentet her til eftermiddag har afvist Sylvie Goulard.
- I respekt for demokratiet tager jeg beslutningen fra Europa-Parlamentet til efterretning. Jeg takker den franske præsident og Ursula von der Leyen (kommende kommissionsformand, red.) for deres tillid - samt de medlemmer, der stemte på mig, skriver Sylvie Guilard på Twitter.
Den franske politiker, der var nomineret til posten som EU-kommissær for det indre marked, bestod ikke den første høring, hun var til i sidste uge i Europa-Parlamentet.
Derfor var hun blevet bedt om at besvare yderlige spørgsmål fra de kritiske europaparlamentarikere.
Høringen fandt sted her til formiddag i Bruxelles. Her blev Sylvie Goulard både spurgt ind til selve kommissærporteføljen, som ifølge kritikere er for omfattende, og til to sager, som hun for tiden bliver undersøgt for.
Blandt andet er hun blevet bedt om at betale 45.000 euro - godt 335.000 kroner - tilbage til Europa-Parlamentet. Pengene brugte hun uretmæssigt til at lønne assistenter for, og sagen bliver nu undersøgt af EU’s antisvindelenhed, Olaf.
Selvom hun med egne ord ”beklagede dybt”, var det ikke nok til at tilfredsstille europaparlamentarikerne, der skal godkende det samlede kommissærhold, før det kan træde til.
Først var det udvalgskoordinatorerne fra de forskellige grupper i Europa-Parlamentet, der skulle tage stilling til hende. Her opnåede hun ikke et flertal på to tredjedele, som der var krævet.
Herefter røg beslutningen videre til medlemmerne af de to parlamentsudvalg, henholdsvis industriudvalge og udvalget for det indre marked, der i dag her udspurgte hende.
Her skulle hun blot have et simpelt flertal for at blive godkendt, men det fik hun ikke.
82 medlemmer stemte imod hende, mens 29 stemte for. Et medlem undlod at stemme i afstemningen, der var hemmelig.
Det betyder, at den franske præsident, Emmanuel Macron, skal finde en ny kandidat til Europa-Kommissionen.
Dansk nej til Goulard
En af dem, der stemte nej, var den socialdemokratisk Christel Schaldemose, der er medlem af indre marked-udvalget. Og hun erkender, at det ikke var en nem beslutning, og at der var flere ting, der spillede ind.
- Jeg har ikke noget imod hende som politiker, men hun har ikke været i stand til at overbevise særligt mange i parlamentet, og det spiller ind, siger den danske europaparlamentariker.
Sylvie Goulard understregede flere gange, at hun ikke er blevet dømt for noget, og at man er uskyldig, indtil andet er bevist. Men ifølge Christel Schaldemose skal der være højere standarder for politikere.
- Alene det at være under mistanke er en anelse kompromiterende for en politiker, siger hun.
Derudover er der flere i Europa-Parlamentet, som har været bekymret for, om man var i gang med at lave en dobbelt standard med Sylvie Goulard.
- Hvis det havde været en østeuropæiske kandidat, der havde to sager hængende over sig, så har flere spurgt sig selv om, hvorvidt personen overhovedet var kommet så langt. Flere mener, at Goulard er blevet behandlet bedre, fordi hun er fransk, siger Christel Schaldemose.
Tre store grupper er ramt
Sylvie Goulard, der kommer fra den liberale Renew Europe-familie, er den tredje kommissærkandidat, der bliver afvist af Europa-Parlamentet.
De første to var rumænske Rovana Plumb og ungarske László Trócsányi, som røg på grund af potentielle interessekonflikter.
De kom fra henholdsvis den socialdemokratisk S&D-gruppe og den kristendemokratiske EPP-gruppe. Det betyder, at de tre store partifamilier i Europa-Parlamentet nu hver har fået nedstemt en kommissærkandidat.
Spørgsmålet er derfor også, om der er gået partipolitik i den. Det mener Morten Løkkegaard fra Venstre, som er en del af samme partifamilie som Sylvie Goulard.
- Sylvie Goulard er ude. Det er politik, når det er værst: En usmagelig cocktail af hævn, magtspil og en sag, der får lov til at løbe for længe - og ud af kontrol. Nu venter kaos - hvor alt kan ske og ingen kan føle sig sikre, skriver han på Twitter.
Tidligere på dagen kom EPP-gruppen ved en fejl til at sende et tweet, hvor man i baggrunden af et billede kunne skimte en intern samtale. Her stod der, at ”vi kommer til at dræbe hende under afstemningen”, og tweetet blev efterfølgende slettet.
Christel Schaldemose, der er en del af S&D-gruppen, understreger, at hun som som politiker "selvfølgelig ikke kan sige mig fri for, at det påvirker."
- Men jeg har virkelig forsøgt at vurdere sagligt, og for mit eget vedkommende har det ikke spillet nogen rolle. Derfor har det været en svær beslutning, siger Christel Schaldemose.
Den nye kommission skal efter planen træde til den 1. november. Det samlede hold skal dog først godkendes af Europa-Parlamentet, hvilket finder sted den 23. oktober.
Det er endnu uvist, hvad dagens beslutning får af betydning for tidsplanen.