Handler man hos en fransk købmand, eller går man på et fransk apotek, vil ekspedienten automatisk gribe ud efter plastpose. Uanset hvor lidt man har købt.
Men den vane skal de snart lægge fra sig.
Miljøminister Ségolène Royal har nemlig lovet, at hun denne uge vil offentliggøre et dekret, så en lov mod engangsposer af plast kan træde i kraft 1. juli.
I stedet vil forbrugerne kunne købe solide genbrugsposer af materiale, der holder til flere indkøbsture. Eller få udleveret en papirpose.
Det franske miljøministerium anslår, at franskmændene bruger 17 milliarder plastikposer om året eller lidt over 250 plastikposer per indbygger.
Hvis alle plastikposer endte i en skraldespand - og dermed blev forbrændt på moderne forbrændingsanlæg - ville skaden være begrænset.
Men ifølge ministeriet bliver næsten halvdelen smidt på gaden eller i naturen.
Rwanda overholder totalforbud
Med forbuddet går Frankrig i fodsporene af flere udviklingslande, der med varierende held har forsøgt at bekæmpe tilstopning af kloakker og luftforurening fra åben afbrænding af affald.
Det mest iøjnefaldende eksempel er det lille centralafrikanske land Rwanda, der indførte et totalforbud i 2008. Da det autoritære regime ved magten har gjort kampen mod plastikposer til en mærkesag, bliver forbuddet rent faktisk håndhævet.
Ikke bare er det umuligt at få en plastikpose til sine varer i et rwandisk supermarked - går man rundt med én på gaden, risikerer man at få den konfiskeret af politiet.
Plastindustri mod forbud i Europa
I Europa forsøger plastindustrien med næb og klør at undgå forbud som det, der nu er på vej til Frankrig.
- Denne løsning synes jeg egentlig giver umiddelbar god mening – i lande som Rwanda! Fælles for de fleste af disse lande er nemlig, at de har ikke en infrastruktur, der gør det muligt at indsamle og genanvende plastposerne. Derfor er et forbud her en hurtig og effektiv løsning, skriver Helle Fabiansen, miljøchef i brancheforeningen for danske plastvirksomheder, på sin blog.
Hun peger på, at en række europæiske lande - heriblandt ikke mindst Danmark - har formået at begrænse forbruget af plastikposer drastisk med afgifter. Et andet argument for plastikposerne er, at det faktisk kræver både kemikalier og store mængder vand at producere poser af papir og bomuld.