Inden længe vil tyskerne formentlig kunne se en ny type covid-19-lyntest klemt inde mellem tyggegummi- og cigaretpakker ved kassen i det lokale supermarked.
De vil også være på hylderne i apoteker og hos materialister – og snart også i kiosker og på tankstationer.
- Vi taler om få dage, lovede Tysklands sundhedsminister, Jens Spahn, på morgen-tv i forgårs.
For få uger siden traf de tyske sundhedsmyndigheder nemlig en principiel beslutning om at tillade lyntests til hjemmebrug.
I modsætning til hidtidige tests, hvor medicinsk personale stikker en vatpind langt op i næsen eller i halsen på folk, er de ny test fremstillet, så man selv kan stå for testningen.
Foregår den i næsen, skal vatpinden kun et par centimeter ind. Men der findes også andre typer, hvor man skal gurgle en væske eller komme lidt spyt i testen.
Nødgodkendelse baner vej
I denne uge fik to tyske og en østrigsk leverandør myndighedernes nødgodkendelse til at markedsføre deres lyntest til hjemmebrug i Tyskland. Det forventes, at de rammer butikkerne senest den første uge i marts.
For produkterne mangler endnu den såkaldte CE-mærkning, der viser, at de lever op til de europæiske standarder. De nye test, der typisk bliver produceret i Kina, er nemlig ikke lige gode til at påvise smitte.
Og der er mange udbydere i venteposition. Ifølge avisen Tagesspiegel står der aktuelt omkring 50 producenter og leverandører i kø for at komme ind på markedet syd for grænsen.
Ifølge leverandørerne kommer de første lyntest til hjemmebrug til at koste 10-15 euro – op til 110 kroner. Men man regner med, at det voksende udbud hurtigt vil presse prisen længere ned. Og det er også muligt, at den tyske stat går ind og dækker nogle af omkostningerne.
At tyskerne nu får mulighed for at covid-19-teste sig selv, er del af en tilpasset strategi i kampen mod corona. Da smittetallet i Tyskland ikke falder så hurtigt, som Angela Merkels regering havde håbet på – og eftersom udrulningen af vacciner halter langt efter planen – har en genåbning af samfundet fået så lange udsigter, at frustrationen i befolkningen tager mærkbart til.
Planen var egentlig at åbne forsigtigt, når den såkaldte incidens nåede 50 nye smittede pr. 100.000 indbyggere pr. uge. Man ville så tage flere åbningsskridt ved en incidens under 35. Men aktuelt ligger tallet i Tyskland nærmest fastfrosset på lidt over 60.
Så for at indfri borgernes og erhvervslivets forventninger om en snarlig genåbning, satser tyskerne nu på lyntest. Det sker først og fremmest i skolerne, hvor de mindste klasser vendte tilbage i denne uge. Fremover skal lærere og elever teste sig selv to gange ugentligt – meget lig planen i Danmark.
I brug mange steder
Men de nye lyntest skal også bruges mange andre steder.
- De kan give os sikkerhed i konkrete situationer, for eksempel når vi går i teatret eller til andre arrangementer.
Sådan sagde sundhedsminister Spahn i det tyske parlament, Forbundsdagen, i onsdags.
Faktisk havde sundhedsministeren planer om at tilbyde gratis lyntest til alle fra og med 1. marts – udført af professionelle på apoteker og i testcentre. Den praksis kender vi også i Danmark, men den er kommet sent i spil syd for grænsen.
Indtil nu har tyskerne kun kunnet blive testet gratis, hvis de havde symptomer – og i så fald kun med de såkaldte PCR-test. Alle andre har måttet søge ud på det fri marked, hvor private - ofte semiprofessionelle - udbydere har lyntestet kunderne for op mod 500 kroner per test.
Men da planen om gratis lyntest til alle endelig blev lanceret, lød der højlydte protester fra de instanser, der skulle udrulle ministerens projekt. Møllerne maler ofte langsommere i Tyskland, og man var simpelthen ikke klar til at stable den nødvendige infrastruktur på benene.
Kansler Angela Merkel skød projektet til hjørne. Nu forventes det omsat i løbet af den kommende måned – som del af en overordnet genåbningsplan.
Kritik fra fagfolk
Men selvom mange tyskere nok ser frem til mere frihed i form af de små test, så møder de kritik fra nogle fagfolk.
Et argument lyder, at lyntest til hjemmebrug ikke er tilforladelige nok – primært fordi folk måske ikke forstår at udføre dem korrekt. Som i den danske debat sættes der også i Tyskland spørgsmålstegn ved, om de såkaldte antigen-test er gode nok til at genkende nyligt eller asymptomatisk smittede.
Og så anfører kritikere, at lyntest til hjemmebrug formentlig ikke kommer til at indgå fuldt i statistikkerne over coronasmittens udbredelse.
Men overvejende ses de ny test som et fornuftigt supplement til den overordnede kamp mod corona. Og spørger man rundt blandt almindelige tyskere, så har mange planer om at dække sig ind, så snart det bliver muligt at teste sig selv.
De små pakker, der om få dage rammer de tyske butikshylder, tegner altså til at blive et tilløbsstykke.