Fra Pussy Riot til Alexei Navalny: Sådan er det gået Putins modstandere

OVERBLIK Det kan koste dyrt, hvis man vil føre an i modstanden mod Ruslands præsident.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, (Foto: © SERGEI KARPUKHIN / POOL, Scanpix)

Nogle sidder bag tremmer, andre i eksil og enkelte har betalt den ultimative pris. Man kan risikere at gå et hårdt liv i møde, hvis man vælger at være blandt dem, der gør modstand mod Ruslands præsident, Vladimir Putin.

I dag stod oppositionspolitikeren Alexei Navalny for retten for at have arrangeret demonstrationer mod korruption blandt Ruslands øverste magthavere.

Straffen for at arrangere demonstrationer og modsætte sig en politibetjents ordre lød på 15 dages fængsel og 2.400 kroner i bøde.

Men han er langt fra den første, der har vakt Putins mishag. Her kan du se, hvad der er blevet af nogle af dem, der har valgt at trodse Ruslands præsident.

Alexei Navalny

I går blev Alexei Navalny anholdt under en anti-korruptionsdemonstration i det centrale Moskva. (Foto: © ho, Scanpix)

Det er ikke første gang, at oppositionslederen kommer i karambolage med de russiske myndigheder. I 2011 og 2012 var han en af bagmændene bag de omfattende demonstrationer mod Putin, som fandt sted i Rusland, og som resultat har han blandt andet i 2014 afsonet 15 dage for at anstifte til uroligheder.

I februar blev han idømt fem års betinget fængsel for underslæb, hvilket forhindrer ham i at stille op til præsidentvalget i 2018. Han har dog appelleret sagen.

Dommen vakte bekymring hos OSCE’s Menneskerettighedskontor, ODIHR, som kaldte sagen for politisk motiveret.

Alexei Navalny er ifølge ruslandskendere lige nu Vladimir Putins eneste reelle udfordrer til præsidentposten.

Mikhail Khodorkovskij

Mikhail Khodorkovsky, leder af Open Russia-bevægelsen, i Berlin for få dage siden. (Foto: © JOHN MacDougall, Scanpix)

En af Vladimir Putins største kritikere er Mikhail Khodorkovskij, der efter adskillige år bag tremmer i dag fortsætter sin kamp mod den russiske regering i eksil.

I en kort periode var Khodorkovskij Ruslands rigeste mand – en såkaldt olieoligark, der havde skabt sin formue på olie i Sibirien. Khodorkovskij havde politiske ambitioner og brugte sine penge og indflydelse på at støtte oppositionspartier og udfordrede i 2003 direkte Vladimir Putin på landsdækkende tv.

Kort efter blev han dømt for hvidvaskning af penge og underslæb. Først i slutningen af 2013 blev han benådet af Vladimir Putin.

I dag lever Mikhail Khodorkovskij i eksil i Schweiz og tør ikke at vende hjem til Rusland. Han er stadig en ivrig kritiker af Putin og driver blandt andet menneskerettighedsorganisationen Open Russia.

Boris Nemtsov

Oppositionsleder Boris Nemtsov udtalte kort før sin tid, at hans 87-årige mor frygtede for, at Putin ville dræbe ham, men at han ikke selv var bange for Putin, for ellers ville han "ikke have valgt denne slags arbejde". (Foto: © Sergei Karpukhin, Scanpix)

Den russiske oppositionsleder Boris Nemtsov blev i slutningen af februar 2015 dræbt af flere skud i ryggen, kun få hundrede meter fra Kreml.

Boris Nemtsov var kendt for at være en af Vladimir Putins største kritikere og blev før sin død også anholdt for at deltage i demonstrationer. Han blev dræbt kun få dage før en anti-Putin-demonstration, som han og Alexei Navalny havde arrangeret.

Han var blandt andet stor modstander af Ruslands rolle i Ukraine og talte ofte dunder mod den russiske korruption.

Oppositionspolitikeren var vicepremierminister under Boris Jeltsin i slutningen af 1990’erne.

Nemtsov havde før sin død over for New York Times spøgt med, at Putin måske ville dræbe ham. Flere regeringskritikere mener også, at Kreml måtte have været involveret på den ene eller anden måde, men Kreml afviser alle anklager om at have noget med drabet at gøre.

Fem personer, alle tjetjenere, blev efterfølgende tiltalt for drabet.

Sergei Udaltsov

Sergei Udaltsov under en høring i retten i Moskva i februar 2013. (Foto: © Maxim Shemetov, Scanpix)

Udaltsov er en af de mest kendte repræsentanter for den russiske venstrefløj. Han har efter eget udsagn været anholdt mere end 100 gange og har afsonet adskillige fængelsdomme.

Sergei Udaltsov stod i 2011-2013 i spidsen for en række demonstrationer og protester mod Putin-styret. Han kæmpede blandt andet for et retfærdigt valg i 2011, hvor han samlede en 16 kilometer lang menneskekæde rundt om Moskvas indre ringgade.

Han blev fængslet i foråret 2012, og i 2014 blev han idømt 4,5 års fængsel af Moskvas byret for at have opfordret til uro på Bolotnaya-pladsen i Moskva.

Efterfølgende kaldte menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch retssagen mod Udaltsov for en "hån mod retfærdigheden".

Pussy Riot

  • Fra højre til venstre Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina og Yekaterina Samutsevich under et retsmøde i Moskva i august 2012. (Foto: © Sergei Karpukhin, Scanpix)
  • Gruppens tredje medlem, Yekaterina Samutsevich, under et retsmøde i Moskva i november 2012. (Foto: © Maxim Shemetov, Scanpix)
  • Maria Alyokhina fra Pussy Riot under domsafsigelsen i januar 2013. (Foto: © Sergei Karpukhin, Scanpix)
  • Pussy Riot-medlem Nadia Tolokonnikova under en appelhøring i april 2013. (Foto: © Mikhail Voskresensky, Scanpix)
1 / 4

Det feministiske punkband blev dannet i Moskva i 2011 og gjorde sig bemærket som protestgruppe mod Putins styre.

Ved flere lejligheder gennemførte gruppen en række protestoptrædener - den mest opsigtsvækkende da flere medlemmer opførte en anti-Putin-bøn i Moskvas domkirke i kort før jul i 2012.

Den faldt ikke i god jord hos præsidenten og tre medlemmer blev ved samme lejlighed anholdt for 'religiøst had' og 'hooliganisme'.

Retssagen vakte kæmpe opsigt, ikke kun i Rusland, men over hele verden.

Jeketarina Samutsevitj, en af de tre medlemmer, blev dog benådet hurtigt efter retssagen. De to andre, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina, blev løsladt i december 2013.