Fra prins til konge: Charles opfylder endelig sin skæbne

I en alder af 73 år overtager kong Charles III den britiske trone.

I årtier har britiske prins Charles været tronfølger. Med dronning Elizabeths død bliver han Storbritanniens nye konge under navnet kong Charles III. (Foto: © carl Court, Ritzau Scanpix)

Nu er det Charles' tur.

Den ældste og længst-siddende kronprins i Storbritanniens historie er nu konge over Det Forenede Kongerige Storbritannien og 14 andre Commonwealth-riger.

Kong Charles III.

I en alder af 73 år er han ældste tronarving, der tager plads på den britiske trone. Det skete i det øjeblik, hvor dronning Elizabeth torsdag døde på slottet Balmoral i Skotland.

63 år har Charles været kronprins.

- Dette er øjeblikket, hvor han endelig opfylder sin skæbne, skriver BBC's kongehus-korrespondent, Nicholas Witchell.

- For Charles vil der være splittede følelser. Charles III vil vide, at det er en udfordring at træde ind i den rolle, som Elizabeth II har udfyldt i så mange år, siger han.

Kong Charles vil tale til nationen fredag, oplyser hans talsmand ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Kong Charles: En dybt elsket mor

Den nye konge har kort efter sin mors død udsendt en kortfattet meddelelse.

- Min kære mor Hendes Majestæt Dronningens død er et øjeblik fyldt af dyb sorg for mig og alle familiens medlemmer, siger han i en udtalelse.

- Vi sørger dybt over bortgangen af en højt værdsat monark og en dybt elsket mor. Jeg ved, at hendes død vil blive mærket i hele landet og kongeriget og af utallige folk verden over, skriver den nye konge.

Han skriver også, at kongehuset søger trøst og opbakning i den respekt og medfølelse, som omgiver dronningen.

Charles' søn prins William er nu den næste i arvefølgen.

Han bliver ikke automatisk tronfølger, da det er en titel, der skal gives til ham af regenten, hans far, men han er nu hertug af Cornwall, og hans hustru, Catherine, er hertuginde.

  • Prins Charles har tilbragt næsten hele sit liv som tronfølger. Som 73-årig er han den ældste regent i historien, der indtager den britiske trone, og den, der har ventet i længst tid. (arkivfoto). (Foto: © Oli Scarff, Ritzau Scanpix)
  • Han har dog ikke ligget på den lade side. Han var blandt andet en forkæmper for miljøet, længe før det blev en sag med bred folkelig opbakning. Her deltager han i en træplantning sammen med sin mor, dronning Elizabeth, i 2021. (Foto: © Andrew Milligan, Ritzau Scanpix)
  • Charles har dog også været en kontroversiel figur for nogle briter. Han har haft skarpe holdninger til miljø, klimaforandringer og arkitektur, som ikke alle har været enige i, og hans skilsmisse fra Lady Diana bragte også detaljer frem, som nogle royalister helst havde været foruden.(arkivfoto) (Foto: © JULIAN SIMMONDS, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Overgangsperiode

En række ceremonier vil i den næste tid markere overgangen fra dronning Elizabeth II til kong Charles III.

Inden for det næste døgns tid skal den nye konge udråbes.

Det vil ske på St. James's Palace, som er den britiske monarks officielle residens i London, foran tiltrædelsesrådet, en gruppe udvalgte repræsentanter for det britiske samfund.

Rådet tæller blandt andet parlamentsmedlemmer, højtstående embedsmænd og Londons borgmester.

Ved ceremonien vil en erklæring om dronningens død blive oplæst og underskrevet blandt andet af premierministreren og ærkebiskoppen af Canterbury.

Der er ikke tradition for, at den nye konge deltager, skriver BBC.

Det vil han til gengæld, når rådet igen samles - typisk den efterfølgende dag.

Her vil kongen komme med en erklæring, hvor man blandt andet skal love at bevare den skotske kirke.

Efter en trompetfanfare vil den nye konge blive udråbt fra en balkon på St. James Palace.

Den egentlige kroning vil først finde sted meget senere på grund af de mange forberedelser, som festen kræver.

Dronning Elizabeth blev således regent i februar 1952, men blev først kronet i juni 1953.