Det er mørkt og helt stille på bakketoppen i det nordøstlige Syrien. Hvis det ikke var for skydækket, ville stjernehimlen stå lysende. Hvis man er heldig, kan man fange et mobilsignal ved hjørnet af bygningen.
Dagens træning for de nye, udenlandske rekrutter er overstået. Nogle amerikanere, en tysker, en portugiser og en rumæner spiser pasta med tomatsovs og fladbrød i køkkenet. De er alle kommet for at kæmpe med kurderne mod Islamisk Stat (IS).
Ingen af dem har kurdiske rødder. Heller ikke iraneren, der er kommet fra Teheran for at kæmpe. Nogle af dem er universitetsuddannede, men har revet et halvt år ud af kalenderen for at rejse til Syrien. De er blevet beordret i træning, fordi de ikke har nogen militær erfaring.
Det plejer ellers at være på den modsatte side af fronten, hos Islamisk stat, at udlændinge valfarter til. Men nu begynder vesterlændinge at deltage i krigen sammen med kurderne.
"Også min kamp"
- Jeg vil gerne støtte kurdernes kamp mod Islamisk Stat. Den er også min kamp, siger Jørgen Nicolai.
Han behøver ingen militærtræning. Han er uddannet som finskytte i det danske forsvar. Han befinder sig kun på basen, fordi han venter på en kørelejlighed til fronten ved byen Tel Hamis, hvor der i øjeblikket foregår voldsomme kampe mellem IS og kurderne - der får hjælp fra oven af koalitionsfly.
- Det hjælper, men vi vil gerne, at koalitionen bomber mere, siger Jørgen Nicolai.
Gemmer granat til sig selv
Han kan ikke skjule sit fødested. Den fynske dialekt skinner igennem, som stjernerne, når det ikke er overskyet.
Han er klædt i uniform, han har sikkerhedsvest og hjelm og har fået udleveret et let maskingevær af typen PKC, russisk model. Jørgen Nicolai har monteret et kikkertsigte. I en taske opbevarer han det, han tog med sig ind i Syrien: Ekstra varme sokker og en tandbørste. I sikkerhedsvesten sidder to håndgranater.
- Jeg gemmer jo én til mig selv, for jeg vil ikke falde i hænderne på Daesh, som han kalder Islamisk Stat på arabisk.
Omringet af IS
Han er netop kommet fra en anden frontlinje, længere mod vest. Han har vænnet sig til at sove med kuglerne hvislende om ørerne.
- Det var ikke noget, der gav mig søvnløse nætter, siger han, omend de første dage var "nervepirrende".
Til gengæld er det ubehageligt at være ved at blive omringet af IS. I et slag tog kommandøren nogle "forkerte" valg og det var tæt på, at gruppen blev omringet.
- Så bombede koalitionen, og det fjernede hele IS-positionen. Hvis det ikke havde været for den, havde vi måske ikke overlevet, siger Jørgen Nicolai.
Kammerat dræbt
Men han mistede en kammerat fra Australien, der blev dræbt i kampene.
Jørgen Nicolai har selv gjort sig mange tanker om, at kampen kan koste ham livet. Hans kone og et barn venter hjemme, men de ved, han har de bedste forudsætninger for at passe på sig selv.
- Nogle gange må man ofre sig for det, man tror på. Men man bliver nødt til at være realistisk og beredt på at betale den ultimative pris, ellers kan man lave fejl, der er farlige, siger han.
Allerede før jul rejste Jørgen Nicolai til Irak for at undersøge mulighederne for at kæmpe med kurderne. Grænserne er blevet flydende. Kurdiske styrker i Syrien (YPG) og de irakiske persmergastyrker kæmper sammen og på begge sider langs den syrisk-irakiske grænse.
Irakere blev også sat ind for at hjælpe syrerne i kampen om den kurdiske by Kobane.
Da krigen blev personlig
Jørgen Nicolai er uddannet maskinmester og boede og arbejdede i noget tid i Syriens andenstørste by Aleppo. Da en god syrisk ven fra den tid blev bortført af islamister, begyndte krigen i Syrien for alvor at trænge sig på. Den blev personlig.
- Når du kender nogen i Syrien, som det går ud over, og du har en relation til landet, kommer det tættere på. Jeg blev ved med at forsøge at finde på grunde til ikke at tage af sted, men det kunne jeg ikke.
Jørgen Nicolai taler ikke kurdisk, og kurderne kæmper anderledes end for eksempel dansk militær. Alligevel føler han sig tryg i kampzonen. Ofte har kurderne initiativet.
- Jeg oplever, at Islamisk Stat ikke er så dygtige til at kæmpe, som man måske tror. Hvis vi har initiativet, trækker de sig hurtigt tilbage, så det er vigtigt, at vi har initiativet, fortæller han.
Ofte står han kun få hundrede meter fra fjenden. Med flere tusinde udlændinge blandt rækkerne hos Islamisk Stat vil det være sandsynligt at Jørgen Nicolai i frontlinjen skyder mod andre udlændinge. Det gør han gerne.
- Jeg har et had til de mennesker. Især Jihadi John (britisk IS-kriger, red), som skærer hovedet af sine egne landsmænd - et land, der har taget imod ham og også hans familie. Det jeg ingen forståelse for.
Mød Jørgen Nicolai i TV Avisen klokken 21 i aften på DR1.
https://twitter.com/PukDamsgaard/status/571255298121469952