- Hvorfor bomber England ikke de skotske separatister?
Sådan spørger en pro-russisk tilhænger i Ukraine op til, at skotterne på torsdag skal stemme om uafhængighed. For selvom det er skotternes valg, så følger mindretalsgrupperinger i hele Europa også afstemningen i spænding.
Torsdagens afstemning falder præcis og måske også symbolsk blot en uge efter den årligt tilbagevendende nationaldag for Catalonien, hvor hundredtusindvis af catalanere går på gaden for at kræve en afstemning om løsrivelse fra Spanien.
Afstemning om løsrivelse er ulovlig
Den catalanske regering har udskrevet en folkeafstemning om spørgsmålet til om knap to måneder - den 9. november. Afstemningen får dog ikke nogen praktisk betydning, for i Madrid anerkender man ikke afstemningen, som man betegner som værende ulovlig.
At afstemningen i Skotland bliver fulgt tæt i Catalonien, kan i virkeligheden måske bedst illustreres med et billede, som en engelsk journalist fra avisen The Guardian lagde på sin twitter-profil for et par uger siden:
https://twitter.com/jamesofwalsh/status/506418072358375424
Belgisk borgmester hepper på skotter
I Belgien sidder de også og følger afstemningen. I hvert fald i den lille by Steenokkerzeel, der ligger under 20 kilometer fra Bruxelles.
Her sidder borgmester Kurt Ryon og følger optakten, talerne, følelserne og målingerne, som var det en fodboldkamp.
- De tabte første halvleg og var bagud i det meste af anden halvleg, men nu er vi i det 85. minut, og de kan ende med at vinde, siger Kurt Ryon til avisen NY Times med henvisning til, at meningsmålingerne nu spår dødt løb inden torsdag.
Næsten som en fodboldfan
For Kurt Ryon er afstemningen dog mere end bare en fodboldkamp, hvor han håber, at ja-siden vinder. Den er også en forsmag på det, han selv ønsker. Han ønsker Flandern, hvor han er født, uafhængig fra Belgien.
Ligesom en rigtig fodboldfan har han alt udstyret: En t-shirt fra den skotske uafhængighedsbevægelse, en samling ja-nåle, der sidder på hans cowboyjakke, samt rigelige mængder af specialbrygget øl, der er brygget af flamske nationalister for at udtrykke deres støtte.
På etikken er påtrykt et "Ja" ved siden af det skotske flag.